Stanovništvo Srbije biće deo probne populacije po volji despota 1Foto: EPA-EFE/TAN KAIXING

Povodom najave predsednika Srbije da pre kraja godine možemo da imamo vakcinu protiv korone reagovao je doktor Dušan Đokić (specijalista pedijatrije) u kragujevačkom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

„Grobovlasnik naših života, samozvani despot Srbije Aleksandar Neponovljivi, najavio je vakcinu protiv korone do kraja godine, mada u redovnim okolnostima razvoj vakcina traje pet do deset godina, da bi sa sigurnošću bila bezbedna, sa minimumom neželjenih reakcija. Stanovništvo Srbije biće deo probne populacije po volji despota, a sramno ćutanje silnih profesora medicinskih fakulteta, doktora svih profila i zvanja, dopuštanje da političari donose odluke ovakvog nivoa i značaja, kao što je bilo i histerično kupovanje respiratora po svetu bez konsultovanja struke, deo je žalosne slike Srbije po meri idiota“, napisao je doktor Dušan Đokić (specijalista pedijatrije) u kragujevačkom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i rečeno reagovanje objavio na viber grupi Kolegijuma lekara Hitne pomoći.

Podsetimo da je sredinom prošle nedelje predsednik Aleksandar Vučić izjavio da bi Srbija do kraja godine mogla da ima vakcinu protiv virusa kovid 19.

– U pregovorima smo sa jednom zemljom koja je završila vakcinu, i koja već na posebno predviđenoj populaciji ne testira, već daje tu vakcinu, i mi se nadamo da pre kraja godine možemo da imamo vakcinu, kazao je Vučić.

Indikativno je, međutim, da domaća stručna javnost, na šta u svojoj objavi ukazuje i dr Đokić, gotovo da nije adekvatno reagovala na citiranu najavu koja bi, ukoliko je tačna, mogla da bude od planetarnog značaja. Da li profesori medicinskih fakulteta, doktori svih profila i drugi stručnjaci nereagovanjem iskazuju time neko nezadovoljstvo prema još jednoj od Vučićevih besmislica i najava bez pokrića, ili, pak, ćutanjem potvrđuju njegova saznanja, pouzdano se ne zna.

Doktor Đokić u kraćem razgovoru za portal „Glas Šumadije“ ističe da njegova objava nije „ishitrena reakcija“, već da se radi o tome da je svakome iz profesije, kako tvrdi, jasno koliko je dug i ozbiljan put do pronalaženja nove vakcine bez posledica po zdravlje ljudi, te da se „takve stvari ne dešavaju preko noći“.

– Zbog čega se mi, kao mala sredina i relativno mala populacija uvek samopoturamo da učestvujemo u svakom, pa i ovom eksperimentu, upozorava dr Đokić, uz poruku da se radi o stvarima sa kojima se „niko ne igra“ i da ne može „samo u našoj zemlji, samo jedan čovek sve da zna“.

– Gotovo niko se nije ovim povodom oglasio. Muk, sramota. Gde su sada Lekarska komora Srbije, Udruženje lekara Srbije, udruženja i komore medicinskih sestara i tehničara, Komora biohemičara Srbije… Nigde, na žalost“, konstatuje dr Đokić i poziva stručnu javnost „da tako i ne ostane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari