Stari birači

Imajući na umu da je starosna granica od koje osobe stiču pravo glasa (18 godina) sasvim proizvoljno odabrana, drugačiji način za rešavanje problema upliva starih na politiku jeste snižavanje te granice na, recimo, 16 godina, čime bi se udeo mladih u biračkom telu povećao

Ostavite komentar


  1. Ovo je primer cistog " starizma". Znaci diskriminacija zbog godina starosti. Ako demokratija (?) obezbedjuje glas glupima,neobrazovanima,zlim osobama, zasto to pravo ne bi imali stari? Ovo je jednostavno predlog civilizacijskog lapota.
    Jer vi stvarno mislite da je osnovni problem Srbije, to sto ima stare glasace. ? Zasto su onda Danska ili Svedska primer demokratije ,a imaju visi procenat starih glasaca od nas?

  2. Ispred ulaza u školu, u kojoj je svrstano nekoliko glasačkih mesta, stignem čiču, starijeg i od mene, a to uopšte nije jednostavno s obzirom na stanje u zdravstvu i PIO fondu. U levoj ruci štap, u desnoj ceger, prazan, od skaja, sa ižuljanim i ofucanim drškama, isflekan, svedok herojskog vremena glasanja za jednu listu sa brojem kandidata ograničenim brojem koji će biti izabrani. On je omiljeni lik tv izveštača sa izbornih mesta, koji osobi koja upravo izlazi, vraća naočari u futrolu, a futrolu u gornji džep sakoa, postavljaju dva originalna pitanja: " Da li ste glasali?" i " Šta očekujete od ovih izbora?" Odgovori su takođe interesantni i, pre svega,lucidni. " Da, upravo sam obavio svoju građansku dužnost i obavezu." " Od ovih izbora očekujem da nam donesu bolje". Šta se misli pod tim – bolje- i pre svega, za koga da bude bolje, ostaje tajna za sve gledaoce ispred tv ekrana, ali je valjda u tome i poenta, ne treba sve adute otkriti pre vremena.
    oj čiča je na ulazu u školu nekuda skrenuo i posle desetak minuta se pojavio na kraju reda unezvereno pitajući ljude oko sebe da li su svi došli na glasanje i ko je poslednji u redu. Išao mi je na živce od prvog trenutka iz najprostijeg mogućeg razloga: jasno je bilo za koga će glasati. I svi slični njemu.
    Tako da se potpuno slažem sa filozofom Igorom da bi se moralo ograničiti biračko pravo. Doduše, moj je predlog da osobama iznad 65 ulaznica na biračko mesto bude fakultetska diploma, a svima ostalima srednjškolska diploma.
    Ne znam zašto ne objavljujete komentare, a baš se trudim da budem fin i kulturan.

  3. Ne mogu da se odlučim šta je strašnije u ovom tekstu, izneti stavovi ili to što ga potpisuje neko ko se bavi naučnoistraživačkim radom u Institutu.
    Od prve rečenice, u kojoj se poziva na “jedno od poslednjih istraživanja” (ne navodeći ni autore, ni uzorak, ni bilo koji podatak koji bi govorio o relevantnosti istraživanja), pa doposlednje u kojoj se poziva na pravdu nudeći elementarnu nepravdu, ovaj tekst vrvi od stereotipa, jednoumlja, bahatosti i kontradiktornosti.
    ladi istraživač tvrdi da je granica za sticanje prava glasa (18 godina) proizvoljno odabrana, ali nema nikakvu dilemu oko granice kada počinje starost i kada bi trebalo ukinuti ljudima pravo glasa (65). Poredi pravo glasa sa vožnjom automobile, sugerišući nam valjda da bi pravo glasa trebalo ukinuti i slepim i slabovidim osobama koje ne mogu da voze. On raspolaže “empirijskim podacima” da osobe koje imaju decu više vode računa o budućnosti, iz čega bi trebalo da zaključimo da pravo glasa treba ukinuti i onima bez dece.
    Ovaj tekst je uvredljiv ne samo za starije osobe, već za sve misleće ljude.

  4. Stav autora je da nepismeni + polupismeni + funkcionalno nepismeni = 70% + kandidati za Lazu, kao i svi ciji je IQ jednak broju cipela, mogu DO navrsene 65 smisleno da odlucuju o sudbini ove drzave.

  5. "Istrazivanje je pokazalo da gradjani u Srbiji,napunivsi 65 godina postaju "stari" da žive gore nego ranije, loše se hrane, narušenog su zdravlja i ne mogu sebi da priušte adekvatno lečenje, uglavnom se informišu gledajući RTS i Pink, mahom ne čitaju novine, a kada čitaju, to su Večernje novosti i Informer, ne koriste internet, većina ne ide u bioskop ili pozorište"..i da je takvih oko 19%.
    Na osnovu toga "istrazivac" je zakljucio da 81% gradjana Srbije ispod 65 godina zive bolje nego ranije,dobro se hrane,zdravi su jer mogu sebi da priuste adekvatno lecenje,uglavnom se informisu gledajuci CNN, BBC ili DW, mnogo citaju novine i to Danas, Vreme i Nin, koriste internet i vecina ide u bioskop i pozoriste i da je jedini problem 19% "starih" u Srbiji.

  6. Gde vi nalazite ove likove…da li je taj mrdnuo iz tog instituta…zna li on da mladi ljudi od 18-35 uglavnom preferiraju Putina,rusiju… u Srbiji uglavnom podrzavaju Seselja…o njihovom nacionalizmu ne bih…mislim da bi svrsishodnije bilo dici granicu za glasanje bar na 25 da ste ozenjeni i da imate decu…pustiti ovakve strucnjake da glasaju i savetuju je???

  7. SRAMOTA. Autor potvrdjuje kakvi su nam novopeceni doktori nauka. Autor moze da pise o cemu hoce, ali takve tekstove nisam navikao da citam u nasem Danasu. Njegov tekst je sramotan za Danas. Da sam "to" procitao u nekom tabloidu ne bi me zacudilo. Ovako se nadam da je uredniku dodatka ovako nesto jednostavno promaklo. Desave se….

  8. Sram te bilo diplome svoje, a jos gore pozicije i rada na Institutu! "Empirijska je činjenica da osobe koje imaju decu vode više računa o budućnosti nego one bez dece" !

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.