Većinski paket od 67,53 odsto kapitala AD „Kulskih štofova“ trebalo je da se nađe na prošlonedeljnoj aukciji u Novom Sadu, ali Agencija za privatizaciju proglasila je aukciju neuspelom i zakazala novu prodaju ovog nekada vrlo uspešnog kulskog preduzeća za 14. novembar.

– Početna cena kapitala spuštena je sa 120 na 80 miliona dinara. Obavezna ulaganja potencijalnog kupca su 6,4 miliona dinara, a za učestvovanje na aukciji potrebno je položiti depozit od 40 miliona dinara“- rekao je Ivan Latinkin, direktor Kulskih štofova. Prema njegovim rečima, fabrika raspolaže zaokruženom proizvodnjom u oblasti vunenih tkanina i prediva i bilo bi dobro kada bi se našao investitor koji je spreman da unapredi i proširi proizvodnju.

Kulski štofovi su fabrika koja može proizvesti oko 2 miliona metara tkanine godišnje. Proizvodnja i sada teče i upravo se radi program za partnera iz Rusije.

– Naš cilj i jeste usmeravanje ka izvozu u severne krajeve Evrope gde se više traže ove vrste tkanina koje mi proizvodimo, a šansa za našu fabriku leži i u tome što se ljudi polako vraćaju prirodnim materijalima poput vune“, rekao je Latinkin.

Kulski štofovi sigurno su interesantni i kao nekretnina, jer se proizvodni pogoni i magacinski prostor nalazi u halama ukupne površine od 32.000 kvadratnih metara. Prema rečima Latinkina, bilo bi dobro da se do kraja godine pronađe kupac za Kulske štofove, jer u suprotnom po sili zakona fabrici sledi stečaj.

– Ova fabrika i sada ima proizvodnju i sigurno ima potencijal za razvoj jer smo potpisali sporazum o povlašćenom izvozu tekstila u evropsku uniju i ne vidim gde bi taj tekstil mogao drugo da se proizvede osim kod nas u Kuli i možda još nekoliko fabrika koje su ostale koliko-toliko sačuvane. To bi morao da bude podstrek investitorima da ulože novac u našu fabriku, popune kapacitete i krenu sa intenzivnom proizvodnjom. Na taj način i preduzeće bi izbeglo stečaj koji ne bi bio dobar ni za radnike, a ni za državu – rekao je Latinkin. Inače u vlasništvu Kulskih štofova je nekada bio i otvoreni bazen u Kuli, ali je zbog duga prešao u ruke Metals banke koja je upravo ovih dana raspisala oglas za podaju ovog objekta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari