Stanko Nikačević, akademski slikar iz Nove Varoši, predstavio je domaćim poklonicima likovne umetnosti svoju novu umetničku postavku, koju čini 11 originalnih ulja na platnu, inspirisanih tradicijom, ljudima i običajima iz perioda prošle epohe. Njegova treća samostalna izložba u rodnom gradu otvorena je prošlog petka u galerijskom prostoru novovaroškog Doma kulture, a ovaj izuzetan događaj obeležilo je veliko interesovanje publike.


Nikačević je uspeo da napravi realistična umetnička dela i to sa vremenske distance od preko jednog veka, u čijem je središtu običan čovek, njegove naravi, navike i običaji. Autor, inače, prepoznatljivog likovnog rukopisa, ovog puta pomerio je granice svog stvaralaštva, stvorivši nešto sasvim novo, arhaično i konzervativno, ali originalno i dragoceno jer ostaje u nasleđe potomcima kao omaž precima.

– Pokušao sam da ovom postavkom skrenem pažnju na naš pomalo zaboravljeni identitet i na značaj uspostavljanja dobrih međuljudskih odnosa, posebno u aktuelnim vremenima opšte otuđenosti. Slikajući ovakva dela, koja se mogu podvesti pod konceptualnu umetnost, ispunio sam neku prazninu u sopstvenoj duši, a u tome su mi pomogli moji prijatelji, glumci, koji su mi pozirajući, svojim ubedljivim scenskim pokretom i izrazom, pomogli da se iskažem i u ovoj umetničkoj tematici, kazao je Stanko Nikačević na otvaranju izložbe, na kojoj je urednik programa DK Faruk Ibišbegović pročitao i likovnu kritiku Miloša Stankovića. Stanković je podsetio na značaj povratka prirodi, pejzažu, slici sela, radnika, verskog praznika u prošlosti jer je to povratak čoveka samom sebi. „Umetnik je u centar ove postavke stavio vizuelnost čoveka – starog čoveka, starog vremena, starog zanata. Kako i sam kaže za svoje junake oni su snažno osećali tu pripadnost zemlji. Stanko svojim radom evocira delo velikana srpskog realizma – Paje Jovanovića. Njegov krajnji rezultat jeste sličan i njihove teme su slične, kostimi takođe, ali se njihovo vreme razlikuje“, naglasio je Stanković. Ovu izložbu, prodajnog karaktera, priređenu u okviru ovogodišnjih „Dana kulture“ , domaći ljubitelji slikarstva moći će da pogledaju i u narednih desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari