Na Borskom jezeru je na okupu više od 300 stručnjaka iz Rusije, Nemačke, Italije, Turske, Rumunije, Bugarske i država nekadašnje SFRJ, učesnika Međunarodnog kongresa flotera, u organizaciji finske kompanije „Meco minerals“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ova vodeća kompanija u proizvodnji flotacijske opreme u svetu partner je Rudarsko-topioničarskog basena Bor još od 1926. godine, kada je u Boru instalirana prva mašina za preradu šljake. O mašini koja radi devet decenija bilo je reči i na pretkongresnoj konferenciji u RTB Bor kojoj su prisustvovali menadžer marketing komunikacija finske kompanije Ero Hamalainen i direktor „Meco minerals“ za centralnu i istočnu Evropu Saša Kitanoski.

– Ovde je i naša najstarija mašina, koja je, mogu da kažem i nažalost, još uvek u funkciji i radi, a to je drobilica u funkciji prerade šljake, proizvedena 1926. godine. Mogu da kažem i da se zahvalim kompaniji RTB Bor i njenom menadžmentu i ekspertima za datu šansu „Meco minerals“ da još jednom opravda svoje ime i da svoje iskustvo i znanje podeli i prenese ovde u RTB Bor – kazao je direktor „Meco minerals“ za centralnu i istočnu Evropu Saša Kitanoski.

Višedecenijska saradnja borskog kombinata bakra finskog „Meco minerals“, danas već „Meco mining and construction“ kompanije, za rezultat ima i kongres velikog broja evropskih stručnjaka za pripremu i flotiranje upravo na Borskom jezeru. Kongres evropskih stručnjaka nije jedini plod saradnje dve kompanije, s obzirom da je zajednički interes doprineo i aktuelnoj modernizaciji proizvodnje u flotacijama u Krivelju i Majdanpeku, uz sopstvene i investicije Vlade Republike Srbije kojima su obezbeđeni uslovi za povećanje proizvodnje i poboljšanje kvaliteta, uz istovremeno smanjenje troškova, čulo se od generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog.

– Mašine koje proizvodi „Meco minerals“ su sa manjom potrošnjom reagenasa, kakav je kreč, sa manjom potrošnjom, naročito električne energije, za zavidnih 20 procenata, sa većim kapacitetom zahvaljujući tome što su ugrađene kapacitativnije i bolje drobilice, rekao bih i najbolje, zastupljene sa preko 80 procenata u svetu. I to nije reklama, to je istina i stvarnost. Tako smo i mi povećali proizvodnju u Krivelju (flotaciji) na skoro 14 miliona tona, zajedno sa Cerovskom rudom, u decembru u Majdanpeku na devet miliona tona i tako ćemo povećati i učešće RTB-a Bor u bruto društvenom proizvodu Srbije, a istovremeno skinuti cenu koštanja proizvodnje tone bakra za oko 15 procenata – naglasio je Spaskovski zahvaljujući finskoj kompaniji .

– U poseti sam Boru i RTB Bor. Prvi put sam ovde bio 1985. godine i mogu da kažem da od tada vidim ogroman napredak – i samog grada i proizvodnje u RTB-u Bor. Ovom prilikom želim i da se zahvalim menadžmentu borske kompanije što je omogućio ovu posetu i obezbedio sve uslove za održavanje ove konferencije – rekao je menadžer marketing komunikacija „Meco minerals“ Ero Hamalainen.

Učesnici Međunarodnog kongresa flotera tokom rada razmotriće nove mogućnosti za unapređenje rudarstva, poput uvođenja pokretnih transportnih traka na kopovima, kojima se pojednostavljuje transport rude, a biće u prilici da u praksi vide mogućnosti primene savremenih rešenja, jer će najveći broj stručnjaka posetiti rekonstruisanu flotaciju i uveriti se u prednosti nove opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari