U pet opština u Srbiji, među kojima su Negotin i Kladovo, Etno mreža je u saradnji sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) tokom ove godine sprovodila projekat „Licenciranje radionica u ruralnim područjima“.

Cilj ovog devetomesečnog projekta bio je uspostavljanje standarda u proizvodnji, kao i oživljavanje tradicionalne izrade rukotvorina. Naime, mnoge od tehnika izrada rukotvorina kao što su tkanje, pustovanje vune, vez, pletenje, izrada keramike i grnčarije gotovo zaboravljene, a ovim projektom koji je podrazumevao i edukaciju žena u oblasti starih zanata, ove su tehnike sačuvane kao važan deo tradicije.

Osposobljavanje žena za izradu tradicionalnih rukotvorina u krajnjoj liniji treba da omogući i samozapošljavanje žena i mladih u ruralnim područjima, stvaranje uslova za njihovo ekonomsko osnaživanje, obogaćivanje turističke ponude, podizanje kvaliteta rukotvorina i revitalizacija tradicionalnih tehnika izrade, što su takođe ništa manje važni ciljevi projekta „Licenciranje radionica u ruralnim područjima. Tokom trajanja radionice u opštinama obuhvaćenim projektom opremljene su sa 14 razboja, tri grnčarska točka, 25 izlagačkih panoa i deset setova za pustovanje vune, dok je samom edukacijom iz oblasti starih zanata bilo obuhvaćeno 200 žena, a njih 30 postale su edukatori u okviru licenciranih radionica. Kako saznajemo, namera Etno mreže je da u predstojećem periodu ovaj projekat proširi i na druge delove Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari