Staro i novo u istim koricama 1

Knjigu Forenzika Itake, koja predstavlja izbor najboljih priča savremenog srpskog pisca Vuleta Žurića iz zbirki Umri muški, Dvije godine hladnoće, U krevetu sa Madonom, Valceri i snošaji, Katenačo i Tajna crvenog zamka, kao i pet novih, dosad neobjavljenih priča, pojavio se nedavno u izdanju Lagune.

“Ovo je najlepši način da se zajedno sa čitaocima podsetim onoga što sam radio tokom skoro tri decenije učešća u književnom životu. Pisanje priča je za mene bio i ostao najveći izazov, a Forenzika Itake pouzdan je vodič kroz moje poetičke svetove i sve faze moga pripovedačkog opusa.

Zato ovo putovanje počinje sa vrlo kratkom pričom, za koju sam davne 1991. dobio prvu književnu nagradu, a završava se najnovijim pričama, koje se sada prvi put pojavljuju među koricama knjige. Možda će neko pomisliti kako je obeležavanje trideset godina rada i prilika da se svode računi, ali ja bih voleo kada bi Forenzika Itake bila čitana i kao odličan uvod u ono najbolje što tek sledi od istoga pisca“, kaže povodom izlaska zbirke Žurić.

Rođen u Sarajevu 1969, osim navedenih zbirki priča objavio je romane Blagi dani zatim prođu, Rinfuz, Tigrero, Crne ćurke i druga knjiga crnih ćurki, Mrtve brave, Narodnjakova smrt, Nedelja pacova, Srpska trilogija, Republika Ćopić i Pomor i strah.

Priredio je tematske zbirke priča savremenih jugoslovenskih autora posvećene Gavrilu Principu (Gavrilov princip) i Branku Ćopiću (Orlovi ponovo lete). Dobitnik je nekoliko književnih priznanja, između ostalih, Vitalove, Andrićeve i nagrade Stevan Sremac. NJegove priče prevođene su na nemački, italijanski, španski, portugalski, slovenački, poljski, grčki, mađarski i engleski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari