Starost i hronične bolesti ometaju vakcine 1foto EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Osobe vakcinisane sa obe doze vakcine mogu da obole od kovida 19, međutim teške forme bolesti izuzetno su retke i u najvećem broju slučajeva pojavljuju se među starijima i osobama sa hroničnim bolestima, pokazalo je više različitih istraživanja iz sveta.

Pri tome, ova istraživanja obuhvatila su pre svega osobe koje su primile RNK vakcine, Džonson i Džonson ili AstraZeneku. Što se pak Srbije tiče, direktor vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kazao je da je u kovid bolnicama 95 odsto pacijenata nevakcinsano.

Detaljnijih podataka o onima koji su primili vakcinu a završili u bolnici nema, mada iskustva iz drugih država pokazuju da se radi o osobama kod kojih se očekuje da nakon vakcinacije može da dođe do neadekvatnog odgovora – bilo zbog starosti, bilo zbog pridruženih bolesti, bilo zbog terapije koju uzimaju.

U Americi na primer Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) redovno prati obolevanje i razvoj bolesti među građanima koji su primili obe doze vakcine i kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od primanja druge doze.

Prema podacima CDC, do 26. jula među 164 miliona vakcinisanih Amerikanaca njih 6,587 imalo je teži oblik kovida 19 zbog kojih su morali da budu smešteni u bolnicu, dok je njih 1,263 preminulo od kovida 19. To znači da je stopa hospitalizacije među vakcinisanima oko 0.003 procenta a stopa smrtnosti 0.0008 procenata, preneo je MIT Medical. Takođe, podaci CDC pokazuju da je najveći broj onih, dve trećine, koji su iako vakcinisani završili u bolnici stariji od 65 godina.

Ovi podaci u skladu su ranijom studijom iz Izraela koja je analizirala 152 slučaja teškog oblika kovida 19 kod osoba koje su primile obe doze Fajzer-Biontek vakcine u periodu od januara do aprila 2021. godine. Među obolelima samo šest osoba nije imalo hronična oboljenja dok su ostali bolovali od dijabetesa, hipertenzije, opstruktivne bolesti pluća, kancera…

Na drugoj strani, krajem jula glavni britanski naučni savetnik Patrik Valans rekao je da 60 odsto osoba koje su primljene u bolnicu zbog kovida 19 nije vakcinisano, što ostavlja značajan udeo onih koji su primile vakcinu (jednu ili obe doze) a završili u bolnici zbog bolesti.

Ipak, kada se ovi procenti, izvučeni iz analize Instituta za javno zdravlje (PHE), stave u kontekst, vidi se da vakcine i te kako sprečavaju težu formu bolesti.

Oslanjajući se na celokupne podatke PHE, Sky news prenosi da među svim vakcinisanim osobama obuhvaćenim analizom koji su oboleli od kovida 19, njih 3,5 odsto bilo je hospitalizovano, što je znatno manje od procenta hospitalizovanih među nevakcinisanima (8,4 odsto). Takođe, dva odsto vakcinisanih obuhvaćenih analizom preminulo je od kovida. Na drugoj strani procenat onih koji su izgubili život zbog novog korona virusa a koji nisu primili vakcinu je 5,6 odsto.

Iako se i dalje može očekivati da vakcinisane osobe obolevaju od kovida 19, uključujući i teže oblike, ostaje takođe činjenica da je vakcinacija samo u Engleskoj, a na osnovu podataka PHE, sprečila preko 30.000 smrti i preko 46.000 hospitalizacija.

Produženi kovid nakon bolesti kod vakcinisanih

Istraživanje iz Izraela koje je pratilo obolevanje od kovida 19 među zdravstvenim radnicima pokazalo je da je među 1,497 vakcinisanih, 39 obolelo od kovida 19. Niko od zaraženih nije morao da bude hospitalizovan pošto su uglavnom imali blagi ili asimptomatski vid kovida 19. Primećeno je međutim da su kod 19 odsto obolelih i šest nedelja nakon pozitivnog testa postojali simptomi produženog kovida – umor, gubitak čula mirisa, uporni kašalj, slabost…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari