Festival tradicionalne narodne muzike, Carevčevi dani, održan je proteklog vikenda u Velikom Gradištu u slavu besmrtnog muzičara, Vlastimira Pavlovića Carevca, a statuetu legendarnog „Cara“ osvojio je Daniel Lazar iz Beograda, čiji je nastup u takmičarskom delu smotre stručni žiri ocenio kao najuspešniji. Nagradu mu je uručio Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište a, po tradiciji, svoju violinu vrhunske izrade mladom umetniku predao je majstor Jan Nemček.

Brojne manifestacije Festivala podsetile su na barda naše narodne muzike, Vlastimira Pavlovića, čoveka koji je pružio neizmeran doprinos očuvanju srpske kulture marljivo i predano radeći na prikupljanju muzičkog blaga, komponovanju u duhu izvornih melodija, negovanju mladih talenata kao nenadmašnim interpretacijama na violini.

Prvog dana Festivala održana je folklorna promenada kroz Carevac, rodno mesto barda naše muzike, po kome je sa ponosom i nosio nadimak, na bistu mu je položen venac a uveče održan prigodan umetnički program „Carevac Carevcu“.

„Caru s ljubavlju“ naziv je manifestacije koja je pratila polaganje venaca na spomenik Carevcu u gradištanskom parku. Otvorena je slikarska izložba „Paleta i violina“. „Duni vetre sa Karpata“ bilo je takmičenje violinista i nastup vokalnih solista i folklornih ansambala a glavni gost večeri bila je poznata interpretatorka izvorne muzike Slobodanka Stojiljković.

Pokrovitelj manifestacije, 16. po redu, bila je Opština Veliko Gradište, a realizacija poverena Kulturnom centru.

Domaćini najavljuju da će naredne godine smotra biti još znatno spektakularnija i bogatija, uz dogradnju fizionomije svih priredbi, pa će ovaj tradicionalni Festival, koji je prethodne dve godine bio nedopustivo zanemarivan, nastaviti da se afirmiše kao manifestacija nacionalnog značaja u negovanju duha srpske tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari