Situacija u bjelopoljskim firmama AD „Lenka“ za proizvodnju obuće, i AD „Krisma Milk“ za proizvodnju mliječnih prerađevina, veoma je složena. U „Lenci“, nakon prodaje njene imovine ovdašnjem privatnom preduzeću „Mikro“, još ne postoji međusobna saglasnot bivših radnika i većinskog vlasnika o visni i dinamici izmirivanja obaveza, dok u AD „Krisma Milk“ pokušavaju da sprovedu reorganizaciju za ponovno pokretanje proizvodnje, uz kreditno zaduženje do 1.400.000 evra.

Predsjednik opštinskog Socijalnog savjeta Milorad Rmandić kaže da toliko zaduženje za pokretanje proizvodnje nije potrebno, već predlaže da se za sporovođenje plana iz tekuće reprodukcije ili eventualnog kreditnog zaduženja predlagača stečajnog postupka obezbijede sredstva za isplatu obaveza prema radnicima i kooperantima koja iznose 250 do 300.000 evra.

– Po našem mišljenju, to bi trebalo učiniti sa nivoa krovnog preduzeća, kako bi se nastavila proizvodnja, tim prije što uslovi za održivu preradu mlijeka postoje, kaže Rmandić.

Kada je u pitanju situacija u AD „Lenka“, Rmandić kaže da većinski vlasnik, odnosno preduzeće „Mikro“, osporava potraživanja koja se odnose na period od 2002. do 2006. godine kao zastarjela i na dio potraživanja po presudama po kojima mu je nanesena šteta od više od 105.667, 08 evra, koja se dijelom još utvrđuje.

– Predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija i Saveza sindikata Crne Gore smatraju da su se stekli uslovi za pokretanje stečajnog postupka na čemu insistiraju i zaposleni. Razmatrajući okolnosti za pokretanje stečajnog postupka i vrijeme koje će proteći u tom postupku, dok se steknu uslovi za izmirivanje potraživanja radnika putem prodaje imovine, mi predlažemo da većinski vlasnik, odnosno poslodavac, putem kredita na osnovu garancije koju daje Vlada preko Agencije za državnu pomoć, isplati po njemu nesporna potraživanja radnicima i bivšim zaposlenim, kaže Rmandić.

Predsjednik Sindikalnog povjereništva u Bijelom Polju Bogdan Krgović kaže da se status radnika u ovim firmama konačno mora riješiti jer, kako kaže, dugo se odlaže rješenje njihovih opravdanih zahtjeva.

– Inače, pored ovih firmi, postoji još nekoliko onih koji se nalaze u veoma teškom položaju i nijesu riješili svoj status. To su prije svih radnici Robne kuće „Beograd“, čiji problem stoji i ne rješava se godinama, zatim neisplaćene zarade bivšim radnicima nekadašnje vojne fabrike „Prva Petoljetka“, kao i stečajni postupak u AD „Vunko“ koji dugo traje i radnici su na izmaku strpljenja i na ivici egzistencije, kaže Krgović.

„Vunko“ ni sedmi put nije prodat

Ni sedma licitacija za prodaju imovine bjelopoljske fabrike tekstilne industrije AD „Vunko“ nije uspjela. Stečajna uprava istakla je prodaju po početnoj cijeni od pet miliona evra i prema riječima predsjednika komisije Momčila Kneževića, nije bilo zainteresovanih kupaca. U okviru prodaje ponuđeni su građevinski objekti površine 33,6 hiljada kvadrata i zemljište preko 90 hiljada kvadrata kao i ono uz privrednu zgradu površine 61 hilljadu kvadratnih metara. Takođe, na tenderu za prodaju našle su se i vunene tkanine u količini 36,2 hiljade metara sa početnom cijenom od 15.000 evra i boje i hemikalije za iznos 3.200 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari