U Haškom tribunalu će u četvrtak, 16. oktobra biti održana statusna konferencija u žalbenom postupku protiv oficira bivše JNA Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina, koji su 27. septembra prošle godine prvostepenom presudom osuđeni na 20, odnosno pet godina zatvora zbog zločina na poljoprivrednom dobru „Ovčara“ kod Vukovara u novembru 1991.

Oba predmeta nalaze se u žalbenom postupku, a početak pretresa o žalbi Mile Mrkšićčeka u pritvorskoj jednici, dok je Šljivančanin u decembru 2007. pušten na privremenu slobodu u Srbiju. Trećeoptuženi u ovom predmetu, Miroslav Radić, oslobođen je po svim tačkama optužnice.

U nalogu, kojim je statusna konferencija zakazana, predžalbeni sudija Teodor Meron naveo je da se ona održava prvenstveno zbog toga da bi Mrkšićbio saslušan, dok Šljivančaninov advokat može da joj prisustvuje, ali nije obavezan. U petak, 17. oktobra, na statusnoj konferenciji će biti razmotreno stanje u postupku protiv penzionisanog generala policije, bivšeg načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, pa se očekuje da ponovo bude zakazan početak suđenja, koji je ranije bio najavljen za sutra.

Đorđevićje prvobitno bio optužen zajedno sa Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem, Dragoljubom Ojdanićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem, kojima je suđenje trajalo od 10. jula 2006. do 27. avgusta ove godine.

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koji se terete za zločine nad srpskim civilima u toku i posle operacije „Oluja“ 1995. kao bivšem premijeru Herceg Bosne Jadranku Prliću, koji se sa još petoricom bivših saradnika tereti za zločine nad Bošnjacima 1993. i 1994. godine.

Od utorka, 14. oktobra do četvrtka, 16. oktobra, biće nastavljen glavni pretres protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, optuženog za progon nesrpskog stanovništva sa delova teritorija Hrvatske i BiH, te iz Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari