Statusna konferencija Stanišiću i Simatoviću 23. juna 1foto EPA/Martijn Beekman POOL

Statusna konferencija u slučaju protiv bivših šefova Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića zakazana je za 23. jun s početkom u 10.30 časova u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu.

Odluku o održavanju statusne konferencije doneo je predsednik Mehanizma Karmel Ađijus, s obzirom na to da se Stanišić i Stamatović trenutno nalaze u pritvoru ovog haškog suda, a da je poslednja statusna konferencija održana 1. aprila ove godine.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, a Simatović je bio zaposlen u Drugoj upravi Službe državne bezbednosti MUP-a.

Podsetimo, u toku je žalbeni postupak u ovom predmetu.

Prvostepenom presudom izrečenom 30. maja 2013. pred Haškim tribunalom Stanišić i Stamatović su oslobođeni krivice po svim tačkama.

Žalbeno veće Mehanizma naložilo je 15. decembra 2015. da se Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ponovo sudi po svim tačkama optužnice.

Pretresno veće Mehanizma izreklo je prvostepenu presudu 30. juna 2021. po kojoj su obojica osuđeni na po 12 godina zatvora.

Potom su Stanišić, Simatović i tužilaštvo podneli žalbe na presudu.

Inače, u optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović bili saizvršioci u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je nastao najkasnije u aprilu 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995.

Navodi se da je cilj tog UZP-a bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Terete se u četiri tačke za zločine protiv čovečnosti – progoni, ubistvo, deportacija i nehumana dela (prisilno premeštanje), a jedna tačka ih tereti za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari