Tročlano veće Okružnog suda u Pirotu odbacilo je pojedinačne zahteve za sprovođenje istrage protiv predsednika opštine Vladana Vasića i direktora Ekonomske škole u Pirotu Vidojka Cvetkovića zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a po zahtevu Hrišćanske verske zajednice Jehovini svedoci zbog njihovih izjava datih dnevnom listu Danas.

Tročlano veće Okružnog suda u Pirotu odbacilo je pojedinačne zahteve za sprovođenje istrage protiv predsednika opštine Vladana Vasića i direktora Ekonomske škole u Pirotu Vidojka Cvetkovića zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, a po zahtevu Hrišćanske verske zajednice Jehovini svedoci zbog njihovih izjava datih dnevnom listu Danas.
U oba rešenju se navodi „da nema mesta za sprovođenje istrage“, a u obrazloženju podseća da je krivične prijave protiv Vasića i Cvetkovća odbacilo Okružno javno tužilaštvo u Pirotu ali su Jehovini svedoci potom podneli zahtev za sprovođenje istrage. U zahtevu se navodi da je Vasić „svojim javnim istupom u dnevnom listu Danas učinio krivično delo, budući da u članku pod nasloviom U Pirotu (ne) postoje Jehovini svedoci, okarakterisao objavljivanje teksta u pirotskom nedeljniku Sloboda u kojem se pohvalno govori o ovoj verskoj zajednici kao „ozbiljan incident’’ i „problematično promovisanje sekti u glasilu od javnog karaktera“, odnosno da će „insistirati da se utvrdi kako je došlo do ovog incidenta i da će postaviti pitanje odgovornosti“.
Hrišćanska verska zajednica Jehovini svedoci, podnoseći zahtev za sprovođenje istrage protiv Cvetkovića, navela je „da je on kao direktor Ekonomske škole u Pirotu prema pisanju dnevnog lista Danas od 22. novembra 2006. godine u članku pod naslovom U Pirotu (ne) postoje Jehovini svedoci, između ostalog naveo da su „Jehovini svedoci i druge sekte mnogima nanele veliko zlo, jer su mnogi zalutali i otišli u stranputicu, te da su mnoge porodice razorene“.
U rešenjima se navodi da je istražni sudija ovog Suda „izrazio svoje neslaganje sa navedenim zahtevom za sprovođenje istrage protiv Vasića i Cvetkovića i dostavio spise predmeta vanraspravnom veću ovog Suda“, konstatujući da osumnjičeni Vasić i Cvetković“ radnjama navedenim u zahtevu nisu ostvarili obeležja krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“.
Tročlano veće Okružnog suda je razmatarjući dostavljene spise zaključilo „da nema mesta za sprovođenje istrage“.
„Nema dokaza da je osumnjičeni svojim radnjama izazvao, odnosno mogao da izazove versku mržnju i netrpeljivost koje bi predstavljale psihološki osnov za stvaranje konfliktnih situacija i akcija koji bi doveli do teškog poremećaja u odnosima između vera, niti pak da je došlo do raspirivanja takve mržnje i netrpeljivosti, pod uslovom da je ona u tom trenutku postojala u vidu jednog latentnog stanja. Naprotiv, po nalaženju Veća ovog Suda citirana izjava nema karakter radnji kojim se izaziva ili raspiruje verska mržnja i netrpeljivost, već na neki način predstavlja njegov stav u vezi jednog verskog opredeljenja’’, piše u obrazloženju Suda za odbacivanje zahteva za sprovođenje istrage protiv Vladana Vasića.
U obrazloženju za odbacivanje zahteva za sprovođenje istrage protiv Vidojka Cvetkovića takođe se naglašava „da nema dokaza da je osumnjičeni svojim radnjama izazvao, odnosno mogao da izazove versku mržnju i netrpeljivost koje bi predstavljale psihološki osnov za stvaranje konfliktnih situacija i akcija koji bi doveli do teškog poremećaja u odnosima između vera, niti pak da je došlo do raspirivanja takve mržnje i netrpeljivosti, pod uslovom da je ona u tom trenutku postojala u vidu jednog latentnog stanja“.
„Naprotiv, po nalaženju Veća ovog Suda, citirana izjava lica koju je dao u svojstvu direktora Ekonomske škole nema karakter radnji kojim se izaziva ili raspiruje verska mržnja i netrpeljivost, već predstavlja njegov stav u vezi jednog verskog opredeljenja, koju je on izneo kao direktor ustanove koja se bavi vaspitanjem i obrazovanjem“, piše u obrazloženju Suda za odbacivanje zahteva za sprovođenje istrage protiv Cvetkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari