Stav SPC o Kosovu početkom iduće nedelje 1Foto: SPC

Sveti arhijerejski sabor SPC, čije je zasedanje u toku u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nije odustao od rasprave o Predlogu novog crkvenog Ustava o kome će se, zbog velikog broja primedbi, glasati na nekom od sledećih saborskih zasedanja, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim krugovima.

Tekst predloženog dokumenta će se još dorađivati, a na njemu će raditi dve komisije, tvrde izvori našeg lista. Posebno najavljeno saopštenje Sabora o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koje je u različitim kontekstima jedna od glavnih tema ovog Sabora, očekuje se već početkom iduće nedelje – moguće već u ponedeljak, ukoliko se to tada usaglasi tekst saopštenja, spekuliše se u vrhu SPC.

Kanonizacija novih svetih mučenika sa Kosova i Metohije, koju je Sabor u četvrtak uveče najavio za subotu 5. maj, pomera se jučerašnjom saborskom odlukom na praznik Spaljivanja moštiju Svetog Save 10. maja na liturgiju u Svetosavskom hramu na Vračaru. Sabor je saopštio da je proglasio nove svete mučenike sa prostora KiM: prepodobnog Grigorija Pećkog, pekara Vasilija iz Peći i Bosiljku Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana. Iako je objašnjeno da je ovom saborskom odlukom „potvrđeno njihovo već odavno postojeće molitveno poštovanje u vernom narodu KiM“, SPC nije objavila njihova žitija – biografije. Svi su zbog pravoslavne vere postradali u doba turske vlasti. Razlog za promenu dana kanonizacije je „preopterećenost radnog programa Sabora, koji će 5. maja razmatrati pitanja daljih aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru“, saopštila je Informativna služba SPC.

U nedelju patrijarh srpski Irinej i članovi Sabora trebalo bi da učestvuju na prvoj slavi Generalštaba Vojske Srbije u posleratnoj istoriji. Prema odluci Ministarstva odbrane iz maja 2017. Generalštab VS slavi praznik velikomučenika Georgija – Đurđevdan.

Danasovi izvori u vrhu SPC negiraju spekulacije da se navodno neslaganje episkopa bačkog Irineja (Bulovića) i vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija (Durića), u koje su se uoči Sabora uključili pojedini mediji i društvene mreže, na samom zasedanju pretvorilo u otvoreni sukob zbog navodnog zahteva vladike bačkog da se ispita finansijsko poslovanje Eparhije zahumsko-hercegovačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari