– Ispred zgrade lokalnog parlamenta stotinak radnika nekadašnje Tekstilne industrije „Kloting“ protestovalo je prekjuče nezadovoljni brzinom rešavanja svog pravnog statusa posle prestanka rada kolektiva koji je trebalo da bude nova žila kucavica Leskovca.

Njih više od svega muči zdravstvena zaštita i regulisanje radnog staža, ali oba problema nisu u nadležnosti lokalne samouprave, koja je, istina, i do sada u nekoliko navrata pokušavala da reši problem ovog kolektiva jer je direktno učestvovala u njegovom stvaranju.

– Učinićemo sve što je u našoj moći da vaše velike probleme rešimo, ali morate da imate i razumevanje za nas, jer mnogo toga nije uopšte u delokrugu poslova lokalne vlasti – pojasnio je Dušan Pešić, poverenik za informacije od javnog značaja, u razgovoru sa radnicima „Klotinga“.

U lokalnoj samoupravi ocenjuju da će dalji tok aktivnosti oko regulisanja statusa Tekstilne industrije „Kloting“ i statusa radnika zavisiti isključivo od prilika u pravosuđu, odnosno njegove reorganizacije, jer do definitivnog regulisanja pravnih problema, odnosno stečaja „Klotinga“, potrebno je da prođe još mnogo vremena.

Nezadovoljni radnici ističu da je marta prošle godine potpuno zaustavljena proizvodnja u ovom kolektivu i da je vlasnik Kostas Georgiu, Kipranin, zatvorio pogon, ali uz obećanje da će uslediti nastavak rada, što se nije dogodilo.

Kako smo u više navrata pisali, Tekstilna fabrika „Kloting“ najavljivana je kao spasilac za potonulu leskovačku tekstilnu industriju, ali je njen rad okončan neslavno. Iz iznajmljene tekstilne fabrike „Inkol“, gde je počeo rad „Klotinga“, još marta minule godine iznete su sve mašine, deo je preseljen u susednu fabriku „Zevelon“, a ostatak u Rumuniju. U trenutku prestanka rada, vlasnik je obećao novo pokretanje proizvodnje za mesec-dva, ali se to, nažalost, nije dogodilo.

Posle nekoliko godina, „Kloting“ je bila prva tekstilna fabrika koja je počela da radi u centru Jablaničkog okruga. Georgiu je na otvaranju fabrike, 14. januara 2008. godine, rekao da je započeo veliki posao u Leskovcu čiji je cilj da se zaposli 1.400 radnika. Za tu namenu iz budžeta Republike Srbije odobreno je 2,8 miliona evra i to bespovratno. Od pokretanja rada, gotovo kompletna proizvodnja je odlazila u Englesku i, prema zvaničnim i više puta isticanim ocenama rukovodstva, nije bilo nikakvih primedbi na kvalitet tzv. lake konfekcije. Ubrzo se pokazalo da su te ocene bile, najblaže rečeno, neutemeljene.

Čudne stvari

U „Klotingu“ su se od samog početka rada događale čudne stvari, jer ponekad obezbeđenje fabrike nije dozvoljavao radnicima da dođu do svojih radnih mesta. Ključni razlog nesporazuma, kako je tvrdio menadžment, bio je skroman učinak jednog broja radnika, ali i njihova nestručnost! Inače, u poslednjih nekoliko meseci radnici Tekstilne industrije „Kloting“ dva su puta negodovali ispred zgrade lokalnog parlamenta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari