Stečajni upravnik ponovo prodaje Jugoremediju na štetu poverilaca 1

Oktobra prošle godine sud u Zrenjaninu je zbog protesta poverilaca Jugoremedije i javnosti otkazao prevarnu prodaju zrenjaninske fabrike lekova koju je organizovao stečajni upravnik.

Jugoremedija je prema planu stečajnog upravnika trebalo da se proda bez dozvola za proizvodnju i promet 22 preparata, koje je uzurpirao bivši zakupac Union-medic. Iako postuak za vraćanje uzurpirane intelektualne svojine Jugoremedije još uvek nije okončan, stečajni upravik ponovo planira prodaju, ovoga puta u dogovoru sa Ministarstvom privrede.

Stečajni upravnik je obavestio Odbor poverilaca da se Ministarstvo privrede proteklih meseci angažovalo na nalaženju novog kupca za fabriku, a prodaja se navodno zakazuje zato što je kupac pronađen. Država se čak i obavezala da će nakon što proda Jugoremediju bez intelektualne svojine, omogućiti novom vlasniku da brzo povrati uzurpirane dozvole za proizvodnju i promet lekova i krene sa radom. Ukoliko se najavljeni scenario zaista realizuje biće to otvorena i besramna pljačka poverilaca u korist privilegovanog kupca. Pritom posebno napominjemo da je stečajni upravnik u Obaveštenju o nameri, planu, načinu i rokovima prodaje imovine naveo da se prodaja sprovodi UZ SAGLASNOST ODBORA POVERILACA, što je potpuna neistina. Stav Odbora je sve vreme bio jasan – protivimo se prodaji Jugoremedije pre nego što joj se vrati uzurpirana intelektualna imovina. Nema tog akta Odbora poverilaca koji stečajni upravnik mogao da „protumači“ kao saglasnost sa ponovnim pokušajem prodaje Jugoremedije u bescenje.

Privilegovanje kupca na štetu poverilaca nije jedini problem ove prodaje. Naime, podsećamo javnost da je između odlaska Jugoremedije u stečaj decembra 2012. godine, i njenog bankrota novembra 2016. godine, skoro pune četiri godine postojala šansa za reorganizaciju fabrike i nastavak proizvodnje, i da su predstavnici poverilaca nebrojeno puta predlagali Vladi, nadležnim ministarstvima i Agenciji za privatizaciju dok je još postojala, da se angažuju na traženju partnera za reorganizaciju. Sve državne institucije su četiri godine uporno odbijale da podrže reprganizaciju i Jugoremedije je otišla u bankrot.

U oktobru prošle godine smo sprečili prodaju jer je bila očigledno nameštena za Union-medic, na štetu poverilaca. Jedina razlika u odnosu na prodaju koja se sada najavljuje, je to što u oštećenju poverilaca i pljački njene intelektualne svojine sada saučestvuje i Ministarstvo privrede. Poverioci neće dozvoliti da ponovo budu opljačkani.

U Zrenjaninu, 23. januara 2018. godine

Potpis: Odbor poverilaca Jugoremedije, predsednik Vladimir Pecikoza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari