Na sledećoj sednici Skupštine grada Pančeva, koja će biti održana tokom aprila, biće usvojen rebalans gradskog budžeta, što znači da će biti umanjen za 560 miliona dinara u odnosu na planiranih 3,6 milijardi, pa će mnogi veliki projekti planirani za 2009. godinu morati da sačekaju bolja vremena, rekla je gradonačelnica Pančeva Vesna Martinovićna konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i svi članovi Gradskog veća, direktori javnih komunalnih preduzeća i ustanova kulture kojima je osnivačGrad Pančevo.

Ona je novinarima predočila i paket mera štednje koji podrazumeva smanjivanje mase zarada od najmanje 10 odsto u javnim komunalnim preduzećima u kojima su plate iznad proseka, i to tako što će cena rada ostati ista, ali će biti redefinisani koeficijenti tako da će oni koji primaju veće plate snositi veći teret krize. Plate direktora JKP ubuduće ne smeju biti veće od plate zamenika gradonačelnice (82.000 dinara plus minuli rad), što je slučaj s platama direktora Vodovoda i kanalizacije, Grejanja i Direkcije za izgradnju i uređenje. Ukinuta su sva službena putovanja u inostranstvo, osim za gradonačelnicu, njenog zamenika, te predsednika Skupštine grada i njegovu zamenicu. Troškovi reprezentacije su prepolovljeni, a poslovodstvima javnih preduzeća je preporučeno da kupe markice za javni prevoz zaposlenima. Odbornički dodatak biće smanjen za 20 odsto, kao i naknade predsednicima i članovima upravnih i nadzornih odbora JKP. Takođe, obustavljeni su kapitalni transferi i opozvane javne nabavke do rebalansa budžeta, nakon čega će biti objedinjena kontrola javnih nabavki, kao i naplata komunalnih dažbina.

Od ovih mera, saopštila je gradonačelnica, biće izuzeti društvena briga o deci, izdaci za zdravstvo i socijalna davanja, kao i plate zaposlenih u gradskoj upravi, jer su njima zarade većumanjene decembra 2008. godine.

Grad Pančevo je prvi u Srbiji koji je definisao i saopštio mere kojima namerava da uštedi novac iz javnih prihoda dok ga još ima, jer samo tada ima smisla govoriti o štednji. – Kad nema novca, nema ni štednje – rekla je gradonačelnica.

Manji broj članova gradskog veća?

Na novinarsko pitanje da li je bilo govora o smanjivanju broja članova Gradskog veća sa 13 na devet ili čak na pet, uz zadržavanje pariteta DS, DSS i Nove Srbije, Martinovićeva je rekla da ne isključuje tu mogućnost, ali da će o tome biti reči nakon što republička vlada bude zauzela stav o broju ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari