Štednja i racionalna potrošnja biće osnovni kompas poslovanja Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“. U Elektroprivredi Srbije u toku je izrada rebalansa godišnjeg plana poslovanja za 2013. godinu, prvenstveno iz razloga promena cena električne energije.

Naime, kao što je poznato, od 1. avgusta sa drugačijom cenom električne energije najveće promene nastupiće u prihodu koji treba da se ostvari tim putem. Drugi razlog za rebalans treba tražiti i u činjenici da je nedavno odlukom Upravnog odbora osnovano još jedno privredno društvo u okviru EPS-a. U predlogu rebalans plana PD „TE – KO Kostolac“ ubačeno je 3 milijarde i 100 miliona dinara novih sredstava, od toga je 470 miliona dinara za Direkciju za proizvodnju uglja i za Direkciju za unapređenje proizvodnje, odnosno investicije 2 milijarde i 710 miliona dinara. Treba napomenuti da je i plan za ovu godinu bio restriktivan i da su merama štednje, smanjeni čak i osnovni remontni poslovi, posebno u ugljarskom sektoru. Rebalans je prilika da se jedan deo hitnih poslova uradi i tokom ove godine obezbeđivanjem dodatnih sredstava. Stanko Milanović, direktor Direkcije za ekonomske poslove je rekao: -Očekujemo da ćemo ovih dana da dobijemo saglasnost Elektroprivrede Srbije, a nakon toga pristupamo realizaciji posla, rekao je Stanko Milanović. U odnosu na prošlu godinu, o čemu smo već govorili, budžet je smanjen za iznose troškova održavanja, kako investicionog, remontnog, tako i tekućeg održavanja i do 40 odsto, a ostali troškovi su, gledajući do 10 odsto.

Treba striktno da vodimo računa o tim troškovima, da ih ne prekoračimo. Mi smo drastično smanjili troškove održavanja naših objekata i to će zapravo da bude naš najveći uspeh, da ih u takvim uslovima dovedemo u stanje da ostvare fizički obim proizvodnje, a sve to kako bi imali povoljne rezultate u 2013. godini. Mi očekujemo na osnovu realizacije koju sada evidentiramo svakog meseca, a uveli smo novi sistem da sve troškove u odnosu na planirane troškove po svim nivoima, pratimo svakog meseca za prethodni mesec, da to i ostvarimo. Svakog 24. u mesecu se dostavlja izveštaj i tamo gde uočimo da postoji mogućnost prekoračenja troškova mi reagujemo tako što signaliziramo direktoru PD „TE – KO Kostolac“, koji dalje daje nalog kako i na koji način usmeravati te troškove da ostanu u granicama plana. Pored toga pratimo i prihod u odnosu na plan. Imamo evidentirane izveštaje i u odnosu na rashode. Trenutno znamo da je za pet meseci dobitak iz poslovnih odnosa milijardu i 700 miliona dinara. To nije konačni saldo, jer još uvek nemamo troškove svih remonata, nisu sprovedeni postupci svih javnih nabavki do kraja, tako da ćemo tek za nekoliko meseci imati i tu mogućnost da i to poredimo, naglasio je Milanović.

Ostvarena puna likvidnost

-Veliki pomak ostvarili smo, kada su u pitanju obaveze prema dobavljačima, ističe Milanović. Do sada su naše obaveze prema njima iznosile dve i po do tri milijarde dinara, i to je bio problem sa likvidnošću a kasnili smo sa izmirenjem obaveza od 60 do 90 dana čak i više. U poslednja dva, tri meseca, obezbedili smo likvidnost, tako da obaveze prema dobavljačima plaćamo u okviru zakona koji govori o plaćanjima u komercijalnim transakcijama, koje obzirom da smo javno državno preduzeće, moramo da plaćamo u roku od 45 dana. Sada ne samo da ispunjavamo taj deo već obaveze izmirujemo u roku, kako je ugovoreno sa pojedinim dobavljačima, ističe direktor Stanko Milanović. Trenutno nemamo velikih obaveza prema dobavljačima, one su oko 20 miliona dinara dnevno. Jedini problem koji može da se desi kod nas je da se fakture ne overavaju na vreme, da se zadržavaju kod pojedinih rukovodioca, tako da kasnimo u onim ugovorenim rokovima. Tamo gde imamo problem uvek nalazimo rešenje, ovog puta elektronskim potpisom tih računa, tako da računi ne idu fizički od jednog do drugog, već da idu elektronski. Time će se značajno smanjiti vreme potpisivanja računa, naročito u onom delu gde mi ne kasnimo, zakonskog plaćanja, već u delu ugovorenih obaveza, što nam je i prvenstveni cilj. Procedura oko elektronskog potpisa je završena, prezentovana je poslovodstvu, ostalo je da se utvrdi koja lica imaju pravo potpisa. Na nivou EPS-a prvi smo započeli i veći deo uradili, tako da bi naš sistem elektronskog potpisa trebalo da bude i pilot projekat za ceo EPS.

Stanko Milanović kaže da je ovo prvi put da je takav nivo poslovanja: -Smatram da je ova poslovna godina sa nekim potezima dovedena, što se tiče finansijskog dela i novčanih tokova, do nivoa koji nije bio poslednjih 20 godina. Činjenica je da su ciljevi poslovne politike u skladu sa ciljevima EPS-a ali da su potezi na utezanju finansijske discipline išli i korak dalje kada se radi o našoj kompaniji. Racionalnost je postala stil poslovanja a proizvodni zahtevi se ispunjavaju uz maksimalno korišćenje raspoloživih resursa. Ipak, do kraja godine očekuje se završetak najvažnijih remontnih poslova na kopovima čime će se znati i konačni poslovni rezultat. Bez obzira na sve, kompanija je postavila cilj a on je ispunjenje godišnjih proizvodnih zadataka, što neće biti ni malo lak zadatak, obzirom da su reperi za ovogodišnje planove bile prethodne dve najuspešnije godine u istoriji preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari