Stefan Kapičić: Iks čovek

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Kratka vest u novinama: Prolaznik spasio Roma od batina tako što se suprotstavio većem broju neonacista na Zelenom vencu. Nagradno pitanje, ko li je to mogao da bude. To me podseti na jednu priču iz zime 1948. godine. Priča mi prijatelj, tada major JNA na školovanju u SSSR. Zima, februar 1948. godine, u vazduhu ima nečega, ne znamo šta je, vraćamo se sa vežbe, stade kamion. U daljini kuća, odžak se dimi. Krenemo sa sovjetskim oficirom koji nem je bio komandir i stignemo do kuće. Seljak otvara. Kad je video jugoslovensku uniformu, počeo je da se mršti. Tek na naše insistiranje je objasnio. „Godine 1944. prilikom oslobađanja Mađarske“ – kaže – „zarobio ja Mađara (civila) sa motorciklom i taman da ga streljam i uzmem motor kad naiđoše Jugosloveni. Spasiše Mađara a mene oteraše“. Opet nagradno pitanje, ko je bio komesar jugoslovenske III divizije koja je sa CA oslobađala Mađarsku. Onaj gore je slučajno Stefan, ovaj dole Jovo, a Dragan nije ni za promil manja ljudina od oca i sina. Pozdrav Stefanu i Draganu, večna slava velikom čoveku Jovu Kapičiću.

    1. Да, Јово Капичић је био велик човек. На много начина је подсећао на истакнутог учесника другог светског рата Макса Лубурића.

  2. njemu svaka čast ali deda mu je bio komunički egzekutor,Titov dželat.

  3. Нека је и био егзекутор, био је и симпатизер ЛДП-а и радо виђени гост на њиховим скуповима.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.