Stefan Milenković: Violinista kauboj 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Nekome ko je pre skoro 20 godina proglašen umetnikom veka, najhumanijom ličnošću, a pre desetak godina i Brend ličnošću godine, još jedno priznanje, ma koliko značajno bilo, pre svega ima simbolički smisao.

To je pogotovo tako ako to priznanje nosi ime Stefan Prvovenčani i dodeljuje se na Raškim duhovnim svečanostima i to za doprinos srpskoj kulturi uopšte, a laureat je violinista svetskog glasa, ali ovdašnjeg porekla, kakav je slučaj sa Stefanom Milenkovićem. Upravo će njemu ova nagrada biti uručena na veliki hrišćanski, pravoslavni praznik – Preobraženje – oko koga se već decenijama održava manifestacija u Raškoj.

Sa sve pozicijom direktora nove koncertne sale u Novom Sadu i profesurom na novosadskoj akademiji, te prošlogodišnjim rođenjem sina i željom da se skrasi na nekom ranču – nekad je hteo da to bude u Vajomingu, a sada ovde, u Srbiji – to liči na povratak korenima ili bar kući.

Ta potreba za mirom, vraćanjem, nekom vrstom zaokruživanja, iako je Milenković tek u svojim četrdesetim, nije čudna ako se zna da je on na svoj umetnički i životni put krenuo još kao trogodišnjak i ubrzo postao muzičko čudo od deteta.

Rođen je u muzičkoj porodici 25. januara 1977. od oca violiniste i majke pijanistkinje, poreklom Italijanke, i otac mu je već od treće godine davao časove violine.

Njegov talenat i očigledno posvećen i prilježan rad doveli su do toga da je sa samo deset nastupao pred predsednicima dve tada najveće sile sveta – Ronaldom Reganom i Mihailom Gorbačovom, a potom i pred papom Pavlom II. Već sa 16 obeležavao je tako svoj hiljaditi nastup, a naredne godine bio je najmlađi diplomac Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Školovanje je nastavio na prestižnom Džulijardu u Njujorku, na kome je potom postao i predavač. Predavao je i na drugim fakultetima u Americi, a od 2012. je bio i gostujući profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Njegov život doskora se sastojao i od 200 dana putovanja godišnje a taj put vodio je od nastupa u Tokiju do onih u rezervatu Navaho. Njegovo iskustvo je da ljudi širom sveta u osnovi na muziku reaguju isto.

U svojoj zemlji nakon godinu dana korone, zatvorenosti i odsustva kulturnih zbivanja održao je u maju nesvakidašnji koncert u Botaničkoj bašti i tako otvorio još jedan gradski prostor za muzičke događaje. U julu je u organizaciji platforme Srbija stvara vodio dvonedeljni violinski kamp u Čačku sa polaznicima sa svih krajeva sveta.

Osim što voli prirodu i želeo bi da se poput kauboja povuče na neki ranč, voli da skače i padobranom i pasionirani je ljubitelj video-igrica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari