Ukoliko poslanici Skupštine Srbije većinom glasova usvoje Predlog zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu, koji je predložio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, deca, trudnice i porodilje imaće pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to da li su im overene zdravstvene knjižice. Predlagač zakona, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, rekao je da je posebnu zaštitu majki, trudnica i dece predvideo i Ustav Srbije, a da se predloženim zakonom čini korak dalje.

„Dešavalo se da neki poslodavci ne uplaćuju doprinose, pa tako nisu mogli da overe zdravstvene knjižice i ostvare jedno od osnovnih prava. To ne znači aboliranje onih poslodavaca koji nisu uplatili doprinose, ali ne želimo da oni koji nisu svojom krivicom dospeli u tu situaciju snose odgovornost i posledice“, rekao je Stefanović i dodao da su u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje pronašli dovoljno sredstava da se pokrije takva vrsta odluke. Predloženim zakonom predviđeno je dodatnih 500 miliona dinara za zaštitu tih kategorija.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da su zbog teške ekonomsko-finansijske situacije, koja je dovela do toga da veliki broj pravnih subjekata nije u mogućnosti da izmiruje dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, najosetljivije kategorije stanovništva, kao što su deca, trudnice i porodilje, ostale bez zdravstvene zaštite iako su osigurani. Predloženi zakon predviđa pružanje zdravstvene zaštite toj grupi stanovništva i kada im zdravstvene knjižice nisu overene zbog neuplaćenih doprinosa.

Za izglasavanje ovog zakona, sudeći prema jučerašnjoj raspravi, postignut je konsenzus. Sve poslaničke grupe podržale su predloženi zakon koji predviđa posebnu zaštitu trudnica, porodilja i dece. U raspravi o zakonu poslanici opozicije su, međutim, naveli da postojeći zakoni o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju već predviđaju tu zaštitu, ali da je praksa pokazala da zdravstveni sistem ne funkcioniše. Oni su ukazali na problem pristupa najosetljivijih kategorija stanovništva zdravstvenoj zaštiti i naveli da je problem što nedostaje novac za njihovo lečenje, kao i da bi trebalo više sredstava za te namene izdvojiti u budžetu za 2014. godine.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Vojić Marković rekla je da u ovom trenutku više od 50.000 radnika i njihovih porodica ne može da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu, dodala da treba voditi računa o opstanku naroda i upozorila na izveštaje UN o perspektivama stanovništva u istočnoj Evropi i Balkanu, ali i prognozama naših demografa.

– Do kraja 2053. godine, prema tvrdnjama domaćih demografa Srbija će imati dva miliona stanovnika manje, a do kraja veka u državi će živeti samo četiri miliona stanovnika. To govori da će Srbija za 80 godina izgubiti više od tri miliona stanovnika – rekla je Vojić Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari