Stefanović: Sa naprednjacima napredujemo u diktaturi, nasilju i siromaštvu 1Foto: FoNet/SSP

Prema Indeksu demokratije za 2021. godinu, koji objavljuje britanski magazin “Ekonomist”, demokratija u Srbiji ocenjena je prosečnom ocenom 6,36, što Srbiju svrstava u kategoriju “nepotpunih demokratija”. Kao se navodi u izveštaju koji je preneo Europian vestern Balkans, pad demokratičnosti, odnosno pokazatelja koji se odnose na stanje demokratije u državama, pokazuje niži indeks u odnosu na prethodne godine zbog pandemije korona virusa, ali države Balkane i dalje su u nezavidnom položaju, odnosno identičnom pre pojave pandemije.

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, ocenjuje za Danas da je Srbija nažalost,  hibridni autoritarni režim po pokazateljima mnogih međunarodnih organizacija koje to prate.

– U situaciji kad nas nazovu delimična demokratija, to samo potvrđuje da imamo fasadnu državu u kojoj postoje pisani zakoni i formalni izbori sa više partija. Suštinski, ovaj režim je od Srbije napravio privatni posed koji besomučno rasprodaju, dozvoljavajući mafiji da vlada i gura ljude u siromaštvo. Ovaj nalaz je potvrdio da je Srbija stagnirala, pa bih mogao da kažem da su častili ovaj režim jer smo u svemu nazadovali pod vlašću onih koji sebe nazivaju naprednjacima. Sa njima zaista napredujemo u diktaturu, nasilje, laž, siromaštvo naroda i poskupljenja svega – ukazuje Stefanović.

Ukupna ocena, u odnosu na 2020. godinu, kada je demokratija zabeležila najveći pad od 2006. godine,  poboljšana je za 0,14. Srbija je ove godine na 63. u svetu po kvalitetu demokratije, prenosi Europian vestern Balkans.

Za region Istočne Evrope, u koji se svrstava i Srbija, primećeno je da demokratski mehanizmi koegzistiraju sa lošim funkcionisanjem vlada, a korupcija, nedostatak transparentnosti kao i slabo povenje građane u vlade su odlike gotovo svih zemalja. Ukupno 13 država Istočne Evrope poboljšalo je svoj rezultat na Indeksu demokratije za 2021, a prosečan rezultat istočnoevropskih demokratija porastao je sa 6,70 na 6,76.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari