Stefanović: U borbu protiv nasilja mora da se uključi celo društvo 1Foto:MUP

Predložiću Ministarstvu pravde i Skupštini dramatično pooštravanje kazni za sve počinioce dela sa elementima nasilja, po modelu koji se u nekim zemljama zove „zakon tri udarca“, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Stefanović je ocenio da se u tu borbu mora uključiti celokupno društvo kako više nijedna žena ne bi bila žrtva nasilnika, saopštio je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Stefanović je napomenuo da je na putu ka tom cilju jedan od najznačajnijih koraka predstavljalo donošenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od juna prošle godine.

„Postupajući po njemu, policija je samo od početka ove godine izrekla 23.118 hitnih mera, od čega 6.928 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 16.190 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj“, istakao je Stefanović.

„Kako je naveo njihovim uvođenjem, država je poslala jasnu poruku da svaka kuća u kojoj žena živi mora da bude njena sigurna kuća, dok je nasilnik taj koji mora da ode“, zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari