Stefanović: Vraćanje poverenja u policiju 1Foto: Medija centar

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da u Srbiji kriminalci gube bitku sa policijom. Da je zbog toga i povratila poverenje kod građana, koje je u određenom trenutku bilo poljuljano.

On je, u obraćanju novoupisanim studentima Kriminalističko-policijske akademije (KPA), istakao da je zadatak MUP da kriminal u Srbiji bude na nivou statističke greške, i da i od njih očekuje da u budućnosti doprinesu stvaranju takvog društva.

Društveni i politički napredak svakog društva zavisi od sposobnosti da se odupre kriminalu, a za to su potrebni obrazovani policajci, koji moraju imati znanja da se odupru svim izazovima i ispune svaki zadatak koji država stavi pred njih, poručio je Stefanović.

Stefanović je, u ime MUP, sa KPA potpisao sporazum po kojem će jedan deo najboljih studenata, onih na budžetu ili samofinansirajućih, koji počnu da se školuju o ovoj ili ledećoj godini, i završe u roku, dobiti posao u policiji.

On je, posle svečanosti, odgovarajući na pitanja novinara o referendumu u Mađarskoj, rekao da se sa organima te države po pitanju izbeglica sa Bliskog Istoka ima dobra saradnja, bez obzira što neke njihove odluke nisu „olakšale život“ Srbiji.

Stefanović je ukazao da Srbija nije zadovoljna što Evropska unija nema jasan stav o izbegličkoj krizi, pogotovo o onima koji su ekonomski migranti.

Zato očekujemo odgovore šta je to što EU hoće, kakav je plan, koliko izbeglica hoće da primi i na koji rok. To je pitanje na koje još nema jasan odgovor, naglasio je on.

Upitan da li, posle lokalnih izvora u Bosni i Hercegovini, posebno rezultata u Srebrenici, očekuje nestabilnost, Stefanović je ponovio da je stav Srbije da se ne meša u unutrašnje stvari drugih država, ali da želi da se u svakoj od susednih zemalja uspostavi mir i stabilnost.

Kako je objasnio, to će onda imati uticaja i na Srbiju, jer „takva vrsta stabilnosti nam je potrebna da bismo mirno spavali i novac ulagali u razvoj ekonomije i nova radna mesta“.

Nadam se da će se posle izbora BiH posvetiti ekonomiji i da nikakvih tenzija neće biti, rekao je Stefanović.

Povodom odnosa lista Politika sa karikaturistom Dušanom Petričićem, Stefanović je rekao da sa tim nema nikakve veze, da je posao karikaturista da crtaju, novinara da pišu, ali da ne treba da se ljute kad im i neko od političara kaže svoje mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari