Pošto je uragan Sendi u ponedeljak udario u istočnu obalu Sjedinjenih Država, odneo 51 život i napravio štetu koja se procenjuje na više od 50 milijardi dolara, njujorški region se juče vraćao u svoju dnevnu rutinu, iako suočen s činjenicom da će proći dani dok se potpuno ne oporavi. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg pokrenuo je inicijativu da se nakon dva dana ponovo otvori njujorška berza, a u život se vraćao i Volstrit i njujorške ulice.


Kako javljaju dopisnici, na ulicama Njujorka su zabeležene neverovatne saobraćajne gužve. Stanovnici koji u normalnim okolnostima idu na posao metroom ili vozom bili su juče prisiljeni da se oslone na sopstveni automobil ili taksi. Pod vodom su bile čitave ulice, kao i sedam tunela metroa između Menhetna i Bruklina. Metro je oštećen više nego ikada, a vozovi će ponovo krenuti tek za tri, četiri dana, kazao je Blumberg. Normalizacija u snabdevanju električnom energijom trajaće do nedelju dana.

Međunarodni aerodrom „Džon Kenedi“ i Njuark liberti, koji su bili zatvoreni od ponedeljka, juče su ponovo otvoreni, mada je ograničen broj letova, prenela je Beta. Aerodromi La Gvardija i Teterboro juče su i dalje bili zatvoreni, pa je putnicima savetovano da provere sa svojim avio-kompanijama da li je njihov let uvršten u program. Veliki broj mostova i puteva u Njujorku, Nju Džersiju i Konektikatu u funkciji su još od utorka. Međutim, škole, parkovi i tuneli u Njujorku juče su i dalje bili zatvoreni, a veliki broj stanovnika još je bio u mraku.

Predsednik SAD Barak Obama dao je odobrenje za proglašenje katastrofe u Njujorku i Nju Džersiju, tako da sada mogu da očekuju federalnu pomoć za ponovnu izgradnju. „Svi smo bili šokirani snagom majke prirode“, rekao je Obama, koji je juče planirao da poseti Nju Džersi. On je obećao da će za oporavak od uragana biti obezbeđen pristup svim „raspoloživim resursima“: „Za ovo će biti potrebno vreme. Oporavak neće biti lak.“

Oluja je i juče ostavljala za sobom tragove, donoseći sneg i kišu, dok se kretala ka unutrašnjosti, a stigla je do Pensilvanije, gde se očekivala velika količina padavina. Prognozira se da će oslabiti kada se uputi ka severu, odnosno Kanadi, ali će doneti dosta snega i kiše. Iako je na snazi izgubila još u utorak uveče, oluja se udružila sa drugom, vetrovitijom olujom, zbog čega je mnogi nazivaju superolujom ili Frankenštajn olujom.

Vetar, talasi, kiša i sneg pogodili su površinu od 1.600 kilometara, a efekte oluje osetili su stanovnici 17 američkih saveznih država. Imajući u vidu štetu koju je napravila, Sendi je među najskupljim prirodnim katastrofama.

Oštećeni Gugl i Fejsbuk

Njujork – Internet giganti, poput Gugla i Fejsbuka, nisu pošteđeni posledica naleta oluje. Uprave kompanija u utorak su pokušavale da usklade bezbednost zaposlenih i normalno funkcionisanje firme. Uz pomoć laptopova, telefona i snalažljivosti, tehnološke kompanije snašle su se u nesvakidašnjim uslovima – ili su to bar pokušale da učine. Sedišta mnogih internet kompanija nalaze se u donjem Menhetnu i Bruklinu. Kao i drugi sugrađani, zaposleni u tim kompanijama radili su od kuće ili gostovali kod kolega koji nisu ostali bez struje. Beta-AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari