Odbornička grupa G17 plus u Šidu podneće krivične prijave protiv bivših funkcionera šidske opštine Mite Avramova, predsednika Opštine i Mileta Kojića, načelnika opštinske uprave, odlučio je nedavno odbor ove stranke.

Odluka je doneta nakon evidentiranja podataka o šteti koja je naneta opštinskom budžetu nakon vraćanja na posao devet radnika koji su, posle nezakonitih otkaza, sudskim putem vraćeni u opštinsku upravu. Pristup podacima, tim povodom obezbedila je opštinska uprava, po nalogu republičkog poverenika za informacije od javnog značaja.

Radnici Uprave su, tvrde u G17 plus, na nezakonit način otpušteni u leto 2005. godine, ubrzo po dolasku radikala na vlast, a uglavnom je bila rečo partijskim neistomišljenicima ili suprugama čelnika drugih stranaka. Među njima većina je fakultetski obrazovana i godinama radila na odgovornim mestima.

– Najvažnije je to da su radnici ipak isterali svoju pravdu i što su se vratili na posao. Krivične prijave smo inicirali stoga što su tadašnji čelnici zloupotrebili položaj, nezakonito otpustili tih devet radnika pod plaštom racionalizacije, a onda na njihova mesta primili nove. Po svim tim osnovama od neisplaćenih zarada za neto plate, za poreze, doprinose za radni staž, sudske troškove i zarade tada novoprimljenih radnika, budžet je oštećen za gotovo 4,7 miliona dinara, što je pozamašna suma i za bogatije opštine – kaže Živko Trbuk predsednik Skupštine opštine Šid.

Oštećeni su poveli spor i ukazivali na niz nezakonitosti, ali im to u početku ništa nije pomoglo. Žalili su se i nadležnim ministarstvima i sekretarijatima. Inspekcija Ministarstva za državnu upravu donela je te jeseni rešenje da se radnici vrate na posao do okončanja sudskog spora, ali predsednik Mita Avramov nije poštovao ove odluke, čak je izjavio „da ne može neko piskaralo da raspoređuje radnike u njegovoj opštini“.

Administrativna komisija Vlade Srbije u januaru naredne godine opet je naložila da se radnici vrate na posao, što Opština ponovo nije učinila. U maju te godine priča se ponavlja – inspekcija daje nalog za povratak na posao i u junu 2006. godine se radnici konačno vraćaju na posao, ali ni tu nije bio kraj njihovim mukama jer su dobili rešenja bez opisa poslova i radnih zadataka. Ni zaostale zarade, a otpušteni su bili 23. jula 2005. godine, nisu im isplaćene, niti im je uplaćen radni staž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari