Požar u fabrici boja i lakova „Nijansa“ na Mramorskom brdu pored Niša juče rano ujutru je lokalizovan, a jedna ekipa vatrogasne jedinice i dalje dežura na mestu požara. U požaru nije bilo povređenih, a u njegovom gašenju su učestvovale vatrogasne jedinice iz Niša, Prokuplja i sa niškog aerodroma Konstantin Veliki.

Požar u fabrici boja i lakova „Nijansa“ na Mramorskom brdu pored Niša juče rano ujutru je lokalizovan, a jedna ekipa vatrogasne jedinice i dalje dežura na mestu požara. U požaru nije bilo povređenih, a u njegovom gašenju su učestvovale vatrogasne jedinice iz Niša, Prokuplja i sa niškog aerodroma Konstantin Veliki. Požar u fabrici boja i lakova „Nijansa“ izbio je u subotu oko 19 sati. Očevici tvrde da se po izbijanju vatre začulo nekoliko eksplozija iz fabrike, i da se u okolini osećao specifičan smrad.
U velikom požaru izgorele su velike količine boja, lakova i drugog hemijskog materijala. Količine izgorelih materija i razmere štete još nisu poznate.

Inspektor neobavešten

Kako Danas nezvanično saznaje, republičkog ekološkog inspektora u Nišu Ljiljanu Stojanović niko nije ni obavestio o požaru, pa ona tokom jučerašnjeg dana nije ni bila na licu mesta. Kažu da je obavezu da obavesti inspektora imala Služba za uzbunjivanje i obaveštavanje, što nije učinjeno.

Novinari juče nisu bili u mogućnosti da čuju vlasnike preduzeća „Nijansa“ kako bi saznali makar i nezvanične podatke o količini izgorelih boja kao ni grubu procenu nastale štete.

Repubički ekološki inspektor u Nišu Ljilana Stojanović nije ni mogla da se oglasi jer je kako nezvanično saznajemo niko nije obavestio o požaru, pa meštanima u okolini samo ostaje da se nadaju da ih je od ozbiljnijeg trovanja spasio vetar koji je sa lica mesta odnosio guste oblake dima.
Vatrogasci iz Niša i Prokuplja su se sa vatrenom stihijom borili čitavu noć, i uspeli da spreče da vatra zahvati okolne kuće i čitavo naselje na ovom brdu.
– Požar je započeo uz snažne detonacije i gust dim koji je vetar nosio ka zapadu, prema Merošini i Prokuplju. Mi meštani, osim straha da požar ne ugrozi i naše kuće, nismo osetili nikakve posledice aerozagađenja, ali očekujemo da nadležne službe saopšte jesmo li i koliko bili ugroženi – kaže Bratislav Tolić, predsednik Saveta grada u ovom niškom prigradskom naselju.
Ovo niško naselje, koje godinama kuburi zbog klizišta, danima je bez pijaće vode, a nezvanično saznajemo da je bez vode bio i magacin „Nijanse“ kao i drugi proizvodni pogoni, među njima i prehrambeni, locirani u toj zoni na putu od Niša prema Prokuplju.
Pavle Premović, hemičar sa niškog Prirodno matematičkog fakulteta (PMF) kaže da kada gore i manje količine takvih materija „aerozagađenje nije nimalo naivno“.
– Očigledno je da se radi o većim količinama boja, lakova i drugih hemijskih sredstava. Ako je duvao vetar, on nije i neutralisao opasne materije i morao ih je negde odneti i rasejati. Nadleži držvni organi su dužni da u ovakvim situacijama ništa ne kriju i saopšte istinu do kraja, upozorava dr Premović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari