U selu Pali, na skoro hiljadu metara nadmorske visine, iznad SlijepačMosta prema mojkovačkim Žarima, čopor vukova prepolovio je stado ovaca poljoprivrednika Dragomira Šćepanovića (54 ). Od 125 ovaca i deset jagnjadi koliko je ovaj domaćin držao, ostalo je svega šezdesetak.

Kako je Šćepanovićizjavio crnogorskim medijima, ovaj bivši radnik Kombinata aluminijuma živi u Podgorici, a stočarstvom je počeo da se bavi ne samo iz hobija veći da bi porodici obezbijedio egzistenciju. „U prijepodnevnim satima ovce sam istjerao iz tora koji se nalazi na livadi pored porodične kuće, kako bi pasle u blizini šume. Oko 10 sati spustila se gusta magla i samo sam čuo graju i vidio kako dio stada bježi. Četiri krvoločne životinje jurile su ovce koje su izbezumljeno trčale po livadi i šumi“, priseća se Šćepanovićnapada čopora vukova. On je dodao da je pokušao larmom i galamom da rastjera vukove.

– Nekako sam uspio da pozovem brata od ujaka Časlava Radonjića tako da smo uz pomoćkomšija uspjeli da spasimo ostatak stada i pronađemo zaklane ovce. Kad smo se sabrali imali smo šta da vidimo. Pronašli smo 15 zaklanih ovaca, deset je teško ranjeno i vjerovatno da neće preteći a četrdesetak se izgubilo. Sumnjam da su i one zaklane i očekujem da ih narednih dana negdje pronađemo – navodi Šćepanović, dodajući da su dolazili stručnjaci iz veterinarske ambulante „Grandov“ i o svemu sačinili zapisnik. Izvještaj je predat i Opštinskoj komisiji za poljoprivredu tako da očekuje da mu Ministarstvo poljoprivrede nadoknadi nastalu štetu, koja je procijenjena na oko 8.000 evra. „Ovdje sam sa stokom skoro mjesec dana i dosad nijesam imao problema sa vukovima. Stoku izgonim u Rupe rečinske iznad Kolašina gdje mi je 22. maja medvjed zaklao kravu simentalku volovotku koja je bila procijenjena na oko 1.200 evra. Dobio sam pomoćod 200 evra, kao da sam socijalni slučaj i saopštili mi da je štetu dužno da mi nadoknadi Lovačko društvo iz Kolašina, jer je medvjed zaštićena životinja. Kako oni nemaju sredstava ja sam ostao i bez krave i nadoknade“, navodi Šćepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari