Zaključeno je da je oštećeno 141 objekat (štetom od 82.788.505,75), 31 most (čime je načinjena šteta od 37.170.000), 155,55 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva (za čije popravljanje je potreba 23.610.500), te 827,0052 hektara ili 1.521 parcela poljoprivrednog zemljišta, čime je pričinjena šteta od 144.193.522,00 dinara.


Na danas održanom Opštinskom štabu za vanredne situacije usvojen je izveštaj o preduzetim aktivnostima u vanrednoj situaciji i izveštaj o štetama prouzrokovane nevremenom, kao i plan sanacije nastalih šteta.

– Republička komisija za procenu štete na putnoj privredi procenila je mnogo veću štetu nego što smo mi prikazali, što govori o profesionalnosti, korektnom i realnom odnosu svih članova Štaba, na čemu vam se zahvaljujem, ali za nas posao nije gotov i tek nam predstoji dug oporavak, rekao je danas članovima Štaba predsednik opštine Milisav Mirković.

U skladu sa nadležnostima Štaba danas su određene sledeće aktivnosti: JP za izgradnju opštine ima obavezu da odmah pristupi čišćenju i uređenju korita reke Despotovice od posledica poplava, kako bi se stvorili uslovi za izgradnju oštećene podzide.

Gornjomilanovačko JP za puteve treba da preduzme sve mere i radove na sanaciji oštećenih puteva i mostova, prema prioritetu, u saradnji sa JP ''Putevi Srbije''.

JKP ''Gornji Milanovac'' ima obavezu da preduzme sve mere i radove na sanaciji oštećene vodovodne i kanalizacione mreže, izvrši pregled izvorišta za vodosnabdevanje, Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, čišćenje visoke brane ''Banjani'' u Gornjim Banjanima.

Danas je usvojen i cenovnik materijala i usluga koji se primenjuje za izvedene radove i pružene usluge u vreme trajanja vanredne situacije.

Odeljenje za mesne zajednice se obavezuje da pruži stručnu pomoć Savetima mesnih zajednica u vezi sa usmeravanjem odobrenih finansijskih sredstava u otklanjanju posledica poplava i klizišta na svojoj teritoriji.

Komisija za evidenciju klizišta i procenu štete treba da nastavi sa radom na terenu prema zahtevima građana i da predloži plan sanacije evidentiranih klizišta i objekata prema prioritetima

OO Crvenog Krsta i Centar za socijalni rad moraju da nastave sa podelom humanitarne pomoći u hrani i sredstvima za higijenu licima sa ugroženog područja, kao i adaptaciju poplavljenih objekata prema mogućnostima. Komisije za procenu šteta nastavljaju sa radom na terenu, obrađuju podatke po novim prijavama i iskazuju finansijske pokazatelje procene šteta.

Obavezuju se svi subjekti koji učestvuju u saniranju posledica elementarne nepogode da striktno vode evidenciju kako o utrošku materijala, tako i finansijskih sredstava namenski opredeljenih, zaključci su današnje sednice Štaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari