Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale koji je u subotu pogodio Čile i prouzrokovao smrt oko 795 ljudi će možda biti najskuplji za osiguravajuće kuće još od 1994. i drugi po vrednosti u istoriji tog sektora.

Konsultantske firme za procenu štete od prirodnih katastrofa AIR i Ekekat navode da bi oštećenja izazvana potresom u Čileu, koji je sravnio ogroman broj zgrada, uništio elektroenergetske vodove i oštetio 1,5 miliona kuća i stanova, mogla da koštaju osiguravajuće kuće između dve i osam milijardi dolara, prenela je agencija Blumberg. U saopštenju konsultantske firme AIR se navodi da bi ukupna šteta od zemljotresa u Čileu, uključujući troškove koji nisu pokriveni osiguranjem, mogla da premaši 15 milijardi dolara.

U međuvremenu, snage bezbednosti nastojale su da održe red i mir, budući da isporuka hrane nije mogla da se dostavi žrtvama zemljotresa uprkos činjenici da je 14.000 vojnika raspoređeno širom zone potresa. Policijski čas u drugom po veličini gradu Konsepsionu produžen je na 18 sati dnevno dok je policija u gradu Talka na severu države jedva uspevala da održi red u jednom od nekoliko supermarketa koji rade, tako što je u objekat puštala samo one građane koji su odavali utisak da mogu da plate za namirnice.

Prodavnice iz istog lanca u Konsepsionu i Koronelu takođe prethodnih dana pljačkane. Šef osoblja iz sedišta kompanije u Santjagu Hose Injasio Garsia je rekao da je osoblje dalo izvesne količine hrane ljudima okupljenima ispred supermarketa. „Trebalo je da pitaju vlasti za dozvolu da to učine, ali smo morali da smirimo tenzije. Isuviše su dugo čekali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari