Šteta od nedavnih šumskih požara u Srbiji, prema prvim procenama, iznosi oko 1,85 milijardi dinara, izjavio je za Danas generalni direktor Javnog preduzeća Srbijašume Ješa Erčić. Erčić je rekao novinarima da je na sednici kolegijuma tog preduzeća u Valjevu odlučeno da se od nadležnih službi zatraži formiranje državne komisije koja bi trebalo da utvrdi „stvarnu sliku“ posle požara koji su „buktali na 100 lokacija u Srbiji“ i tokom kojih je izgorelo 26.

Šteta od nedavnih šumskih požara u Srbiji, prema prvim procenama, iznosi oko 1,85 milijardi dinara, izjavio je za Danas generalni direktor Javnog preduzeća Srbijašume Ješa Erčić. Erčić je rekao novinarima da je na sednici kolegijuma tog preduzeća u Valjevu odlučeno da se od nadležnih službi zatraži formiranje državne komisije koja bi trebalo da utvrdi „stvarnu sliku“ posle požara koji su „buktali na 100 lokacija u Srbiji“ i tokom kojih je izgorelo 26.000 hektara šuma.
„Prema zvaničnim informacijama 98 odsto tih požara izbilo je zbog ljudske nebrige i neodgovornosti. Uspeli smo da nateramo odgovorne, pre svega iz policije, da pronađu počinioce i očekujemo da oni budu kažnjeni“, rekao je Erčić. Ponovio je da će do 2050. godine Srbija dobiti novih 100.000 hektara šuma, čime će šumovitost zemlje biti podignuta na, kako je ocenio, optimalnih 41 odsto.
U formiranje savremenog semenskog centra biće uloženo oko milion evra, a sredstva će biti obezbeđena iz Nacionalnog investicionog plana i Uprave za šume Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.
U Valjevu je juče i danas održana sednica „velikog kolegijuma“ preduzeća Srbijašume, koji se svaki put sastaje u drugom gradu. Jedna od tema sednice bila je strategija upravljanja nacionalnim resursima kao što su šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari