Stevan Dojčinović: Napadi režimskih tabloida imaju za cilj da uguše novinarstvo, a da korumpirana vlast neometano uživa u novcu koji je pokrala 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Kampanja protiv Stevana Dojčinovića i redakcije KRIK- a je osvanula na naslovnoj strani Srpskog telegrafa, gde se najbolja domaća istraživačka redakcija optužuje za napad na „porodice državnih funkcionera“.

Ovaj režimski tabloid napao je KRIK jer su poslali pitanja na adrese raznih institucija (tužilaštva, sudova, Poreske uprave…) kako bi proverili imovinu prijatelja i članova porodica domaćih funkcionera.

Uglavnom su to državni funkcioneri, ali „što je posebno indikativno“, kako piše zabrinuti Srpski telegraf, tu si i „članovi njihovih užih i širih porodica, pa čak i poslovni saradnici i prijatelji“.

Priča o navodnom skandalu o zloupotrebi ličnih podataka prijatelja i familije funkcinera, praćena je naslovom: „Krikova specijalna operacija: Napadaju porodice državnih funkcionera! Velika zloupotreba matičnih brojeva!“

– KRIK je poslao zahteve, praćene matičnim brojevima i drugim ličnim podacima, u kojima traži proveru imovine navedenih osoba, status neosuđivanosti, odnosno osuđivanosti i slično, podatke o tome koliki porez plaćaju na godišnjem nivou i slično. E sad, nije problem ako su na spisku državni funkcioneri, mada bi i njihovi lični podaci trebalo da budu zaštićeni, problem je što su tu ljudi koji su s njima radili u nekom trenutku, članovi njihovih porodica, uključujući i decu, i tako dalje – piše Srpski telegraf.

Stevan Dojčinović glavni i odgovorni urednik KRIK- a, podseća za Danas da osnovni zadatak istraživačkih novinara jeste da istražuju korupciju i organizovani kriminal.

– Zbog toga nas napadaju tabloidi bliski režimu – oni žele da nešto što je klasičan novinarski posao prikažu kao nekakvu subverzivnu delatnost. Cilj im je da nas nateraju da prestanemo da se bavimo imovinom funkcionera jer je cilj vlasti u Srbiji da ukine transparentnost i uguši svako istraživačko novinarstvo i kritičku misao. Cilj je da oni koji su korumpirani i na vlasti mogu da uživaju u novcu koji su pokrali od građana i da niko ne sme ni da pisne o tome – izjavio je Dojčinović.

Kako ističe, Srbija polako klizi ka opasnom autoritarnom režimu.

Ovi današnji napadi, objašnjava, nisu zbog nekog konkretnog teksta, već su zbog nečega što je jedan od najosnovnijih i rutinskih poslova KRIK- a.

– Trenutno prikupljamo podatke o funkcionerima za našu bazu imovine političara. Nismo zloupotrebili lične podatke, radimo u zakonskom okviru onoga što novinari rade – dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari