Filipović: Tužilaštvu je trebalo samo šest dana da odbaci prijavu koju sam podneo zbog spiska "ekoloških terorista" 1Foto: N1

Filmski reditelj Stevan Filipović izjavio je danas da je Tužilaštvu trebalo samo šest dana da odbaci prijavu koju je podneo zbog spiska na kojem je sa još 22 osobe označen kao „ekološki terorista“, dok se za odgovor na neke druge teme čeka godinama.

Filipović je izjavio FoNetu da Tužilaštvo pritom nije sačekalo da bude priložena forenzika koja je, kako navodi, nedvosmislena.

„Za neke druge stvari – Jovanjicu, Savamalu, Banjsku odgovor tužilaštva ne stiže po skoro deceniju, za nas je trebalo šest dana“, kazao je Filipović.

Filipović je sa aktivistom Bojanom Simišićem, koji je takođe na spisku navodnih ekoloških terorista, podneo krivičnu prijavu protiv NN lica koje ih je stavilo na tu listu objavljenu na sajtu „Kopaćemo“.

U rešenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u koje je FoNet imao uvid, piše da se iz krivične prijave ne utvrđuju elementi krivičnog dela „ugrožavanje sigurnosti“, s obzirom da nigde nije navedeno da su podnosiocima upućene bilio kakve pretnje koje se odnose na njihov život i telo.

U rešenju posebnog odeljenja Tužilaštva za visokotehnološki kriminal navedeno je i da sam osećaj ugroženosti nije dovoljan za postojanje krivičnog dela „ugrožavanje sigurnosti“.

Kako je navedeno, utvrđeno je da su na spisku na pomenutom sajtu za svaku osobu navedene opšte informacije, ali da autor stranice nigde ne navodi da će preduzeti bilo kakvu radnju u cilju fizičkog napada na oštećene.

Navodi se i da samo etiketiranje Stevana Filipovića i Bojana Simišića kao „ekoloških terorista ne predstavlja izvršenje krivičnog dela“.

„Iz svega se utvrđuje da je interent stranica kopacemo.com očigledno sačinjena sa propagandnom svrhom, dok se uvidom u navode o podnosiocima prijave utvrđuje da je cilj istih očigledno da omalovaži podnosioce“, navedeno je u rešenju.

Filipović ističe da je reč o pokušaju prekvalifikacije krivičnog dela.

„Nije meni problem da li me neko vređa, već je sporno targetiranje i pravljenje spiskova“, kazao je Filipović.

Iako je krivična prijava podneta protiv NN počinioca, u njoj se navodi da se najverovatnije radi o Danilu Daničiću, koji je u međuvremenu podneo protivtužbu.

„Oni su nama napisali da to verovatno jeste taj čovek i da treba da krenemo u privatnu tužbu, a onda je on podneo tužbu za istu tu stvar za koju smo mi prijavili njega“, rekao je Filipović.

Filipović je dodao da će protiv Daničića morati da bude podneta privatna tužba, jer nema drugih mehanizama.

„Suština je u tome da nije uvreda časti, nego je mnogo ozbiljnija stvar u pitanju i nije reč samo o nama, nego o svima koji su na tom spisku“, kazao je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari