Stevanović o inicijativi Saveta REM: Kupovina vremena, iskorišćen trenutak kad je pažnja usmerena na izbore 1Foto: Printscreen

Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija ocenila je da je inicijativa Saveta REM Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe novog Zakona o elektronskim medijima koja nalaže smenu njegovih članova do 4. novembra ove godine „kupovina vremena“.


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić kaže da će od Kancelarije ODHIR tražiti dodatna pojašnjenja u vezi sa delom njihovog izveštaja o lokalnim izborima koji se odnosi na medijsko izveštavanje. Brnabić je, kada je reč o zastupljenosti vlasti u medijima, ocenila da javni servis nije bio naklonjen vladajućoj većini nego opoziciji.

Stevanović kaže da izjava Brnabić o napadu na Vuka Cvijića „ozbiljan cinizam“, piše N1.

„Na koji se sve više nažalost navikavamo, koji dolazi od Ane Brnabić, i na prošloj i sad na ovoj funkciji, čini mi se da to progresira i postaje sve bezobzirnije. Ako neko ima dilemu šta se dogodilo, zaista bi Tužilaštvo moralo konačno da izađe, o događaju u centru grada, sa mnogo svedoka, kamera, da bude potvrđeno i stavi se tačka na tu vrstu spekulisanja, koja ima nameru da zamuti vodu, zbuni, stvori paralelnu realnost u kojoj je sve moguće. U nekoliko sati nakon incidenta samo tri portala prorežimska, najzloglasnija, objavila su više od 20 tekstova u kojima se tvrdi da je Cvijić napao Lađevia, da nije prijavio slučaj, da ne postoji prijava, da postoji samo Lađevićeva prijava, da nije bio u Urgentnom… Osim toga što služe u istom cilju kao i premijerkina izjava, predstavljaju ozbiljnu zloupotrebu urednika javnog glasila koji koristi javno glasilo da bi sebe oprao od krivične odgovornosti. Kad bih želela da maliciozno tumačim tu izjavu, ona za mene predstavlja podršku nasilju“, kaže ona.

Podsetila je da je „u okviru te izjave rečeno da su novinari krivi za nasilje u izbornom danu, da novinari pozivaju na nasilje, kreiraju atmosferu nasilja u društvu“.

„Što je već ozbiljna optužba od strane Brnabić, da li uopšte imaju svest kakvu Pandorinu kutiju otvaraju time što targetiraju novinare? Napad na novinara je napad na pravo građana na budu informisani. Svaki napad, pritisak je pokušaj ućutkivanja i pokušaj sakrivanja istine od građana, sasvim je jasno zašto su novinari uvek na prvom udaru, ali mislim da ulazimo u situaciju da je krug napadanih ljudi sve širi“, kaže ona.

Dodala je da imamo ozbiljan problem sa nekažnjivošću napada na novinare.

„To su sve jako loše poruke svima koji se bave ili tek ulaze u tu profesiju, poruke šta može da ti se desi ako nisi pažljiv“, kaže Stevanović.

Osvrnula se na izjavu Ane Brnabić o RTS i rekla da „ne zna da li da se smeje ili plače zbog te izjave“.

„Rezultati Crte su pokazali da su 93 odsto vremena u kampanji dobile vladajuće stranke, što je samo po sebi zabrinjavajući podatak. Nalaz Crte kaže da RTS neutralnije priča o vlasti i opoziciji, da li je to zamerka, što RTS ne radi one bljuvotine koje rade Pink i Hepi? Građani o najvažnijim događajima nisu informisani, ili su informisani na kvazi način, imamo kritičke medije čiji je domet i uticaj sve manji jer je zaglušen halabukom iz provladinih takozvanih medija“, kaže ona.

Čini joj se, dodaje, da „već dugo prave i izgrađuju paralelnu stvarnost za svoje birače i svoje istomišljenike“.

„Čini mi se kao da sad ulazimo u terminalnu fazu, kao da je ta paralelna realnost izgrađena, koliko građani žive u dve različite države u zavnosnosti od toga gde se informišu, šta gledaju…“, kaže ona.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je na hitnoj sednici odlučio da podnese inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odredbe novog Zakona o elektronskim medijima koja nalaže smenu njegovih članova do 4. novembra ove godine, prenela je Cenzolovka.

Stevanović je izjavila da se boji da „ulazimo u jednu situaciju u kojoj će se to veoma prolongirati“.

„U trenutku kada je fokus nacije bio usmeren na izbore, Savet REM je pokrenuo inicijativu za ocenu ustavnosti tog stava zakona. Inicijativa ide na sud, ja se bojim da će sad parlament odigrati taj jedan manevar da će čekati odluku suda, ne bi li pokrenuo proceduru, koja je već trebalo da bude pokrenuta. Još jedan u nizu izigravanja svih dogovora koje smo imali. Opozicioni poslanici u parlamentu mogu da pokrenu inicijativu za smenu Saveta REM, ja ih molim da kad uđemo u iole redovnije stanje nakon izbora, da ne čekamo Ustavni sud, ne probijamo zakonski rok. Važno je da se čuje sa skupštinske govornice ta argumentacija o radu REM, takođe kontraargumentacija koju bi vlast mogla da da“, kaže ona.

Misli da je u pitanju „kupovina vremena“.

„Dok budemo čekali odluku suda, dotle pretpostavljam da parlament neće ispunjavati ovu obavezu iz zakona jer će čekati odluku, kupovina vremena, ohrabreni situacijom koja se dogodila u nedelju, iskorišćen jedan trenutak kada je sva energija i pažnja građana usmerena na probleme sa održanim izborima da se u jednom tom mraku pokuša da se odradi ta stvar“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari