Stevo Lapčević dobitnik Nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ 1Foto: Logo

Novinar „Sremskih novina“ Stevo Lapčević ovogodišnji je dobitnik Nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije (UNS).

I nakon što je dobio istu nagradu 2015. godine,  Lapčević nije prestajao da vodi akcije. Njegovo pisanje i protekle godine imalo je epilog“, zaključak je žirija koji je odlučio da i ove godine nagrada bude dodeljena kolegi Lapčeviću.

Kako navodi UNS, nagrada za novinarsku humanost dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

U predlogu za nagradu navodi se da je Lapčević protekle godine vodio tri humanitarne akcije i da je osim što je prikupljao pomoć, „novac davao i samostalno“. U prvoj akciji pružao je pomoć petočlanoj izbegličkoj porodici Tarbuk.

„Nakon reportaže koju je objavio sa Nikolom Tarbukom, Lapčević je pokrenuo akciju zahvaljujući kojoj je podignut novi krov, uvedena voda u objekat i omogućeno efikasnije lečenje ćerke Bojane“, navodi se u predlogu za nagradu i dodaje da je Lapčević osim novca za radove, sakupljao sredstva i za lekove, putovanja do Beograda i nazad, nabavku za ogrev i organizovao dva humanitarna događaja za ovu porodicu.

Druga akcija, navodi se u predlogu, bila je uređenje vrtića u mitrovačkom selu Šuljem, a Lapčević je „ne samo organizovao i vodio akciju, već je i svojim davanjem aktivno učestovao u njoj“.

U trećoj humanitarnoj akciji Lapčević je pisao reportažu i organizovao sakupljanje novčane pomoći za maloletnog Luku Žilića koji boluje od spazmične distonije, cerebralne paralize i epilepsije, a o kojem brine samohrana majka.

UNS navodi da je u konkurenciji za nagradu ove godine bilo 11 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Ana Stamenković (predsednica), Danijela Davidov Kesar, Ivana Mićević, Miljan Baćović (darodavac nagrade) i Miloš Bato Milatović.

Nagrada će biti uručena u petak, 26. oktobra u 11 sati, u Pres centru UNS-a. Sastoji se od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje od prošle godine obezbeđuje preduzeće Transportšped.

Nagrada „Đoko Vještica“ ustanovljena je 2011. godine na inicijativu novinara Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana „Kumbara“ Jovice Pavlovića, koji je novčani deo obezbeđivao prvih šest godina. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Dosadašnji dobitnici su: Dragoljub Janojlić („Palanačke novine“) 2011. godine, Silvija Slamnig (“Kurir”) i Sadik Hamidović (net radio “Veselje”) 2012. godine, Tamara Grujić (TV Prva) i Branko Stanković (RTS) 2013. godine, Miroljub Dugalić („Politika“) 2014. godine, Stevo Lapčević („Sremske novine“) 2015. godine, Velimir Perović („Blic“) 2016. godine i Ana Stamenković (RTS) i Danijela Davidov Kesar („Politika“) 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari