-Pored raftinga, sportskog lova i ribolova, turistička ponuda na rijeci Tari, odnedavno je uvećana bandži skokovima. Za sve koji imaju hrabrosti i uživaju u ekstremnim sportovima, „Bandži klub“ Tara iz Kolašina će do sredine septembra organizovati skokove sa mosta na rijeci Tari.


Bandži plato je postavljen na najvećem luku mosta, na visini od 150 metara iznad rijeke i treći je po visini u Evropi, a sedmi u svijetu. Po mišljenju mnogih skakača prirodni plato na mostu je jedan od najljepših na svijetu. Prvi skok sa mosta izveo je jedan Podgoričanin, a već nekoliko Pljevljaka su odvažno skočili i svojom hrabrošću zadivili brojnu publiku i svoje prijatelje.

Skakači se javljaju dobrovoljno i moraju biti izuzetno dobrog zdravlja. Ukoliko neko ima bilo kakav nedostatak ili mu je zabranjeno da se aktivno bavi ekstremnim sportovima, nije mu dozvoljeno skakanje. Cijena skoka je 50 evra, a skakači moraju biti stariji od 16 godina i između 45 i 120 kilograma težine. Zavisno od težine, instruktor na bandži platou bira uže, priprema skakača i veže ga sigurnosnim kaiševima za članke, butine, pojas i grudi, ali tako da prilikom leta može normalno da pokreće ekstremitete. Svakom skakaču se održi kratak kurs o skokovima, a prije skoka skakač je dužan da potpiše dokumenta u kojima rizik i odgovornost za svoje zdravlje preuzima na sebe. Prije samog skoka traje odbrojavanje nekoliko sekundi, a zatim slijedi skok na glavu i slobodan pad kolika je dužina užeta, onda se dinamički dio užeta isteže i usporava skakača dok se spusta na nekoliko desetina metara iznad vode. Elastično uže potom povrati skakača sa skoro 50-ak metara uvis, a zatim slijedi novi pad. Po riječima skakača, ovaj dio skoka je najuzbudljiviji.

Skok traje petnaestak sekundi, a kad se skakač smiri sa platoa se spusta sajla koju on prihvata, kači za sigurnosni pojas na grudima i počinje izvlačenje na most. Jedan od skakača iz Pljevalja je i Adis Kuhinja, ugostitelj i zaljubljenik u ekstremne sportove. „Volim ekstremne sportove i ovim skokom sam upotpunio svoj doživljaj. Sigurnost je maksimalna, instruktori su dobri, a osjećaj je neponovljiv i ni sa čim se nemože uporediti“, za Sandžak Danas je rekao Adis Kuhinja. Zbog sigurnosti skakača, angažovani su hrvatski majstori skokova iz firme „Lunaris“ i britanski specijalisti iz jednog od vodećih bandži klubova u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari