Stigla prognoza: U četvrtak najhladnije, a tokom nedelje smenjivaće se sneg i ledena kiša 1Pixabay /Alain Audet

Naredna nedelja doneće nam pravo zimsko vreme, sneg, temperature ispod nule, ledenu kišu, ali i temperature ispod proseka za ovo doba godine, sudeći prema rečima meteorologa Đorđa Đurića.

Danas je Srbija, kako on kaže za Danas, u većem delu nižih predela prekrivena snegom, debljine od jednog do 10 centimetara, na višim planinama oko 50.

Istovremeno, danas ćemo do kraja dana imati, kako navodi Đurić, kratki predah od padavina, a tamo gde ih i bude, one će biti veoma slabe.

– Maksimalna temperatura biće od nule, na severu, do osam stepeni Celzijusa na jugu Srbije, u Beogradu do dva stepena. Tokom ponedeljka, duž Jadranskog mora premeštaće se ka jugoistoku i dalje ka Jonskom moru snažan ciklon, a njegov položaj biće takav da će se Srbija nalaziti u hladnom sektoru, uz dotok hladnog vazduha sa severoistoka i vlage sa Mediterana – objašnjava on i dodaje da će vazdušni pritisak biti ispod normale.

Upravo će to biti razlog, kaže naš sagobvornik, što će u ponedeljak u Srbiji biti hladno, oblačno i padaće sneg, a to će usloviti povećanje snežnog pokrivača.

Stigla prognoza: U četvrtak najhladnije, a tokom nedelje smenjivaće se sneg i ledena kiša 2
Sneg, Foto: Pixabay

Prema Đurićevim rečima, na severu Vojvodine biće suvo.

– Nešto toplije biće na krajnjem jugu, jugoistoku i istoku Srbije, odnosno u Vranju, Dimitrovgradu, Pirotu, Negotinu. U tim predelima očekuje se uglavnom kiša. Jutarnja temperatura biće od minus tri, na severu, do tri na istoku Srbije, a maksimalna dnevna od nule do tri stepena – kaže on.

Đurić dodaje da se u Negotinskoj Krajini očekuje do šest stepeni Celzijusa, u Beogradu oko nule.

Ponedeljak i utorak

– Ponedeljak će većem delu Srbije doneti 10 do 30 milimetara padavina po kvadratnom metru, a u oblasti sa snegom palo bi od pet do 15 centimetara snega, na planinama i više. Suvo će biti samo na severu Vojvodine – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, u utorak, u većem delu Srbije, i dalje će padati sneg, uz dalje povećanje snežnog pokrivača. On se, prema istim informacijama, očekuje u većini predela, pa i na severu Vojvodine i istoku Srbije.

– U Srbiji, u utorak, palo bi dodatnih 10 do 20 milimetara snega po kvadratnom metru, odnosno pet do 20 centimetara. Ipak, kako temperature i dalje neće biti dovoljno niske, sneg će sadržati dosta vode. Očekujse se, zato, dalje povećanje snežnog pokrivača. Maksimalna temperatura biće od nule do tri stepena, u Beogradu oko nule – prognoziora naš sagovornik.

Kako dodaje, Srbija će i tokom utorka biti pod uticajem ciklona, čiji će se centar nalaziti iznad Grčke.

– Taj ciklon će tokom srede nastaviti svoj put dalje prema istoku, a sa zapada će ojačati veoma snažan anticiklon, pa će vazdušni pritisak biti znatno iznad normale – kaže on.

Sreda

U sredu nas očekuje ledeni dan, kaže Đorđe Đurić.

– Na severu Srbije biće vedro, ujutro jak mraz, a u ostalim predelima oblačno. Jutro će biti znatno toplije, zbog slabog snega. Jutarnja temperatura će biti od minus 10, na severu, do minus jedan stepen na istoku Srbije, maksimalna dnevna od minus tri do jedan stepen, u Beogradu do minus jedan – prognozira on.

Stigla prognoza: U četvrtak najhladnije, a tokom nedelje smenjivaće se sneg i ledena kiša 3
Foto: Shutterstock

Četvrtak

Najhladnije jutro očekuje se u četvrtak, kaže Đurić.

– Ono će, u većini predela, biti vedro, ponegde i sa maglom. Jutarnja temperatura biće od minus 12 do minus pet Celzijusovih, na Pešteru, u Sjenici, i do minus 20. Tokom dana suvo i hladno, temperatura će u većini predela biti oko nule – objašnjava Đurić.

Inače, prema njegovim rečima, sreda i četvrtak doneće Srbiji veoma jak uticaj anticiklona sa zapada Evrope, čiji će se jedan od centara u četvrtak nalaziti i nad Srbijom, pa se očekuje ekstremno visoka vrednost vazdušnog pritiska, od preko 1.040 milibara.

– Baš kao što je na nivou mora. A, upravo će to polje visokog vazdušnog pritiska dovesti i do stabilizacije vremena. Ali, zbog slabog strujanja vazduha, očekuje se i povećano zagađenje vazduha, uz veoma visoke koncentracije zagađujućih čestica. Ipak, u četvrtak, u drugom delu dana, očekuje se advekcija ili horizontalno kretanje toplije vazdušne mase, naročito tokom petka – navodi on.

Petak

Kako naš sagpovornik dodaje, po perifernom delu snažnog anticiklona sa zapada, u petak se preko Srbije očekuje premeštanje manjeg oblačnog sistema, koji će ponegde usloviti i kišu.

– Ona će se lediti pri tlu. Pojava kiše će biti posledica toga što će prvo značajno otopliti u višim slojevima atmosfere, a ostati prohladno u njenim najnižim slojevima. Jutarnja temperatura biće od minus osam Celzijusa na jugu, do minus jedan na severu Srbije. Maksimala dnevna biće od jedan na jugoistoku, do sedam stepeni na severozapadu Srbije – ističe Đurić.

Izgledi za vikend

Kako dodaje, a prema trenutnim prognozama, maksimalna temperatura tokom narednog vikenda biće, u većem delu Srbije, od tri do sedam stepeni, u Beogradu do pet.

– S obzirom na to da prosek maksimalne temperature za ovo doba godine, odnosno za najhladniji deo godine, iznosi od jedan do pet stepeni, vidimo da će temperature narednih dana biti nešto ispod prosečnih vrednosti, a tokom sledećg petka i vikenda oko ili malo iznad prosečnih vrednosti – završio je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari