Stigla voda do krda krava i konja na Suvoj planini, preko hiljadu grla bilo na granici izdržljivosti 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Niško javno-komunalno preduzeće „Mediana“ poslalo je tokom noći prve cisterne vode na pojilište na Suvoj planini za krdo sa 800 krava i 200 konja, koje je na ispaši bilo dva dana bez vode.

Stočari su juče apelovali za pomoć, jer je krdo koje je na ispaši bilo već dva dana bez kapi vode pošto je Rakoš, jedini izvor na Suvoj planini potpuno presušio, a cisterna kojom su dovozili vodu se pokvarila.

Nikola Manojlović iz Malog Krčimira, jedan od vlasnika krava na Suvoj planini, rekao je za agenciju Beta da im je prvi priskočio u pomoć novi gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović koji je naložio da se cisterna javno komunalnog preduzeća „Mediana“ angažuje za dopremanje vode.

„Cisterna je od sinoć, čitave noći, dovozila vodu. Do jutros je pet puta izlazila do Rakoša i dopremala vodu“, izjavio je Manojlović.

On je kazao da očekuju da u toku dana stignu i prve vojne cisterne sa vodom, pošto je Ministarstvo odbrane juče obećalo pomoć Vojske Srbije.

Manojlović je kazao da je pomoć stigla u zadnji čas, jer su krave i konji bili na granici izdržljivosti, a jedna krava je i uginula od žeđi.

Izvor Rakoš na Suvoj planini skoro svakog avgusta presuši, ali ove godine je zbog velike suše, presušio još sredinom jula, pa su stočari u ispomoć dobili cisternu Direkcije za izgradnju Gadžin Han.

„Njome smo dovozili vodu mesec dana, iako se često kvarila jer je veoma stara, ali poslednji veliki kvar nismo mogli da popravimo. Našli smo se zaista u beznadežnoj situaciji, ali su nam novinari pritekli u pomoć i objavili naš apel za pomoć“, rekao je Manojlović.

On je podsetio da su im pre tri godine, kada je Rakoš rano presušio, u pomoć priskočili Ministarstvo poljoprivrede i Vojska Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede plaćalo je Vojsci Srbije prevoz vode cisternama i sve dok kiša nije pala dnevno su cisternama šest do 10 puta dovozili po 3,5 litara vode.

Te godine najavaljeno je da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći stočarima da apliciraju državnu pomoć za kopanje bunara na Rakošu, čime bi problem bio trajno rešen, ali ništa od toga nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari