Već sada je impresivno gradilište nove topionice, a još impresivnije gradilište nove fabrike sumporne kiseline, jer tamo radovi idu brže i biće gotova do oktobra, najkasnije novembra ove godine.

U Rudarsko topioničarski basen Bor stiglo je 93 odsto opreme potrebne za izgradnju tih pogona, dok će u februaru biti završena rekonstrukcija flotacije Veliki Krivelj, kaže generalni direktor borskog kombinata bakra, ocenjujući dinamiku radova kao odličnu.

Prema rečima prvog čoveka RTB Bor na gradilišta nije stigla samo ona oprema koja je osetljiva i koja se nalazi u fabrikama koje su je proizvele, a biće transportovana u Bor tokom zime. Uhodavanje topionice krenuće krajem ove godine, navodi Spaskovski, objašnjavajući da će, iako po pravilu uhodavanje traje šest meseci, to biti obavljeno znatno ranije, jer se prema programu radnici i inženjeri šalju na obuku u firme koje poseduju ovakvu tehnologiju.

Osim sto se gradi nova topionica, u kombinatu bakra prošle godine nabavljena je nova osavremenjena rudarska mehanizacija na površinskim kopovima u Boru i Majdanpeku, a ponovo je pokrenuta i proizvodnja na površinskom kopu Cerovo. Treba pomenuti i da je RTB Bor uložio 25 miliona evra sopstvenih sredstava u modernizaciju flotacije Veliki Krivelj, čija će rekonstrukcija biti završena u prva dva meseca ove godine, nakon čega će njeno iskorišćenje biti 87 procenata, odnosno 10 procenata više nego što je sada.

U najvećem srpsku proizvođaču bakra smatraju da su nove investicije presudan faktor za dalji razvoj RTB Bor, u kome se sada velika pažnja poklanja i istraživanju rudnih tela, što nije bio slučaj prethodne decenije. Tako su u dosadašnjim istraživanjima „overene“ rezerve rude povećane za 60 miliona tona sa dobrim sadržajem bakra, srebra i zlata, a prema procenama očekuje se da će sa dodatnim istraživanjima rezerve rude biti povećane na 100 miliona tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari