Stigmatizacija Albanaca kao državna politika

Nakon što je Viši sud u Beogradu odbio tužbu Nacionalnog Saveta Albanaca protiv ministra policije Aleksandra Vulina zbog upotrebe reči Šiptar

Ostavite komentar


  1. Уместо дубокоумних опсервација господина књижевника из Врања било је далеко корисније да се неко потрудио да објасни феномен увредљивости имена Шиптар. Од када је то име постало увредљиво? И како је могуће да нешто може да буде увредљиво на српском језику а није на албанском.

    1. Pokusacu, lisice, da vam odgovorim. Sasvim je NEVAZNO ono drugi misle. Vazno je kako se oseca osoba kojoj se obracate. Kada se nekome kaze da je Zidov ili Jevrej, to je u redu. Ali onoga trenutka kada neko izrekne rec Civutin, to nesto ZNACI. Ako se nasi SUGRADJANI osecaju ponizeni kada im se neko obraca kao Siptarima, onda je najosnovniji RED, da se to postuje. Kada VLAST i takvi kao vi o Kosovu govori kao o TERITORIJI, zaboravljajuci da tamo zive neki LJUDI, a onda uporno te ljude ponizava, onda je svima jasno da je to PROVOKACIJA i da se resenje NE ZELI! To sto je sa druge strane situacija slicna, nas i VAS, apsolutno ne opravdava.

  2. Sta bi sve Srbi u Albaniji i na Kosovu dali da budu stigmatizovani i tretirani kao Albanci u centralnoj Srbiji. Tamo gde su vecina i odakle su proterali skoro svakog ili asimiliovali Albanci ne postuju nikoga niti icija prava a tamo gde su manjina kukaju o „ugrozenosti“, samo tesko da ce vise bilo ko da nasedne.

    1. @T „Sta bi sve Srbi u Albaniji i na Kosovu dali da budu stigmatizovani i tretirani kao Albanci u centralnoj Srbiji?“

      U kosovskom parlamentu Srbi imaju zagarantovano 10 poslaničkih mesta. U zadnjoj kosovskoj Vladi, imali su dva ministra. Srpski je zvanični jezik na Kosovu i više Srba živi južno od Ibra nego severno, dakle više Srba živi među Albancima.

      Što se tiče tretiranja Albanaca u Srbiji, dovoljno je reći da je Milošević uspostavio aparthejd, zabranio albanski jezik i otpustio gotovo sve Albance sa posla, a mnoge zatvorio, da bi na na kraju pokušao sprovesti konačno rešenje kosovskog pitanja prema srebreničkom scenariju. Sve je to registrovao Ahtisari sa mandatom UN-a koji je zaključio da Srbija zbog drastičnog kršenja ljudskih prava ne može upravljati Kosovom.

      Zato manje trebaš gledati i čitati režimske medije, a malo više pogledati istinu u oči.

      1. Imali su i Albanci za vreme Milosevica svasta zagarantovano u ustavu ali su ipak dogli oruzanu pobunu. To sto je na papiru nesto napisano ne znaci ama bas nista, narocito kada se radi o „drzavi kosova“ koja je toliko „jaka“ u postovanju standarda da nije u stanju da ispuni uslove za beli sengen. Tvoj komentar ima „tezinu“ kao kada bi neki zaostali milosevicevac krenuo da tvrdi kako je u njihovo vreme Albancima bilo super. Albanci su samo od 1999. godine proterali 70% kosovskih Srba od kojih se za dvadeset godina vratilo manje od 2%, Srbi su proterani iz SVIH gradova na Kosovu, u Pristini ih ima 50 za razliku od 40.000 koliko ih je bilo pre proterivanja, sve srpske crkve i manastiri su ili unisteni ili pod policijskom zastitom, proterani Srbi pod policijskom zastitom jedanput godisnje mogu da posecuju groblja ili idu u svoje crkve a i onda ih vredjaju i bacaju kamenice. Medjunarodne organizacije registruju svake godine na stotine etnicki motivisanih napada protiv preostalih Srba. Srbi su diskriminisani u svim oblastima na nasilno albanizovanom Kosovu. Ahtisari je dobio mandat da ponudi resenje a ne da daje ocene ko ima pravo a ko ne da upravlja Kosovom, bas zbog toga sto se bavio stvarima za koje nije dobio mandat, Ahtisarijev plan nikada nije odobren u UN-u te samim tim nema nikavu vrednost. Na koliko posto teritorije bi npr. Hrvatska trebalo da izgubi pravo zbog krsenja prava Srba i zlocina, narocito tokom II svetskog rata? Koliko bi Albanci trebali da predaju teritorija zbog onoga sta rade Srbima? Tako da nas samo postedi te izlizane pro-albanske propagande i tih fraza o aparthejdu, otpustanjima samo zato sto su Albanci… Prosla su vremena kada je mogla da prodje.

      2. @Celsou

        Zaboravio si da kazes nesto i o super zivotu Srba u Albaniji i u kojim sve pravima uzivaju, bajki za malu decu nikada dosta.
        Btw. neverovatno da neki misle da i u 2021. godina mogu da recituju tu ofucanu i provaljenu propagandu o „napacenim Albancima“, bla, bla, bla…

      3. @Celsou

        Tesko da ces nekoga impresionirati ovom gomilom propagandistickih fraza i zamenama teza a narocito ne tako sto ces one sa suprotnim stavovima nazvati „zrtvama rezimeske propagande koji treba da pogledaju istinu u oci“. Smesno. Koliko ti imas godina? 13, 14?

  3. To je drzavna politika prema Albancima jos otkad je Srbija osvojila Kosovo u Balkanskim ratovima. Zato i jeste Kosovo danas nezavisno.

    1. OPET KOMINTERNOVSKA BUDALAŠTINA, SRBIJA OSVOJILA KOSOVO.
      Srbi na Kosovu pali sa neba, manastiri stari skoro 1000 godina pali sa neba. Kosovo oslobodjeno od Osmanlija pa to idioti nazivaju osvajanjem.
      Podvlačim kominternovsko komunistička podvala.

  4. „Ako budete u svojoj gramatici i književnosti promenili ime države, naroda i počeli da se međusobno oslovljavate engleskom verzijom imena vaše zemlje…“ A od kada mi govorimo albanski, a ne srpski? Cini mi se da se na srpskom zemlja zove Albanija, a ne Shqiperia.

  5. Што пре вратити назив Арнаут, који су користили не само Срби, већ и сви истакнутији научници 19. и с почетка 20.века. Шиптар је дефинитивно увредљив назив који су укинули комунисти после Брионског пленума, а којим су се пре тога и сами Арнаути звали.

  6. Stigmatizuju i Albanci Srbe pa se niko ne uzrujava.
    Pola Srba na Kosmetu žive unutar bodljikave žice i čuva ih vojska UN pod puškama.

  7. Ako Albance vredja izraz „Siptar“ onda ga treba izbaciti iz upotrebe a narocito os strane drzavnih sluzbenika, medjutim, ovde se neprimereno ponasanje Vulina pokusava upotrebiti za ponovno lansiranje jeftine propagande o „ugrozenosti prava Albanaca“. Neverovatno kako Albanci i oni koji ih podrzavaju nemaju obraza, izaci sa ovakvom odglumljenom kuknjavom i izigravanjem zrtve dok se stovremeno na sve nacine, visestruko ozbiljnije krse prava Srba na Kosovu i u Albaniji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.