Britanski muzičar Sting otkazao je koncert u Kazahstanu kako bi iskazao podršku učesnicima štrajka koji je zahvatio sektor nafte i gasa u toj bivšoj sovjetskoj republici.

„Štrajkovi glađu, uhapšeni radnici i desetine hiljada ljudi koji štrajkuju predstavljaju virtuelne barikade koje ne želim da rušim“, saopštio je Sting koji je juče trebalo da održi koncert u Astani, prestonici Kazahstana. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel obavestila je Stinga o represiji sa kojom se suočavaju štrajkači.

Sting je u Astani trebalo da održi koncert u sklopu turneje sa simfonijskim orkestrom i izvede pesme koje potiču iz vremena dok je bio vođa sastava „Polis“ kao i numere koje je snimio tokom solo karijere. Stotine zaposlenih u sektoru nafte i gasa štrajkuju od maja u oblasti Mangistau, koja izlazi na Kaspijsko more, zahtevajući između ostalog veće plate.

Policija je privela brojne učesnike štrajka a više desetina radnika izgubilo je posao. Organizatori Stingovog koncerta saopštili su da je njegov nastup otkazan „iz tehničkih razloga i problema oko organizacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari