Britanski fizičar Stiven Hoking odlučio je da bojkotuje Predsedničku konferenciju u Jerusalimu, koja će u junu biti održana pod pokroviteljstvom izraelskog predsednika Šimona Peresa, u znak protesta zbog odnosa te zemlje prema Palestincima.


Hoking (71) je, prema navodima britanskog Gardijana, još prošlog meseca prihvatio poziv da učestvuje na petoj Predsedničkoj konferenciji pod nazivom „Suočavanje s prošlošću“, koja će okupiti najviše svetske lidere i mislioce, ali i biti prilika da se proslavi Peresov 90. rođendan. Međutim, prošle sedmice, iako to nije javno objavljeno, Hoking je poslao pismo Peresu u kome ga je obavestio da je „promenio mišljenje“.

U pismu koje je objavio Britanski komitet za univerzitete u Palestini piše da je odluka o bojkotu konferencije „zasnovana na njegovom znanju o Palestini i jednoglasnom savetu svojih akademskih kontakta tamo“.

Nastavnički savez Irske je u aprilu pozvao na bojkot, dok je Asocijacija za azijsko-američke studije u SAD-u prva akademska grupa koja je glasala za podršku bojkota. Odlukom da ne učestvuje na konferenciji u Izraelu, Hoking se pridružio sve većoj listi ličnosti iz Britanije koji odbijaju da posete tu zemlju. Elvis Kostelo, osnivač Pink Flojda Rodžer Voters, muzičar Brajan Eno, pevačica Eni Lenoks i režiser Majk Li su među njima, podseća Gardijan.

Otkako je primio poziv da učestvuje na konferenciji, Hoking je „bombardovan“ porukama kako iz Britanije, tako i iz inostranstva da bojkotuje taj događaj. Njegova odluka je na društvenoj mreži Fejsbuk propraćena i agresivnim komentarima, među kojima su bili i oni u vezi njegovog fizičkog stanja, a pojedinci su ga nazvali i antisemitom.

Predsedavajući Predsedničke konferencije Izrael Miamon je izjavio da je Hokingova odluka sramna i pogrešna. Inače, Hoking je četiri puta posetio Izrael, poslednji put 2006, kada je držao predavanja na izraelskim i palestinskim univerzitetima, i to kao gost britanske ambasade u Tel Avivu. Pred tu posetu je rekao da jedva čeka da ide u Izrael i na palestinske teritorije i da je veoma uzbuđen što će upoznati naučnike obe strane.

Nakon toga, Hokingov stav prema Izraelu postao je oštriji. On je 2009. izjavio, povodom napada izraelskih snaga u pojasu Gaze, da situacija podseća na onu u Južnoj Africi pre 1990. S druge strane, mnogi umetnici, pisci i akademici osudili su bojkot Izraela, nazvavši ga neefikasnim i selektivnim. Noam Čomski, pristalica Palestine, rekao je da je opšti bojkot Izraela „poklon za izraelske ekstremiste i njihove američke pristalice“.

Protesti poznatih

Poslednjih godina više umetnika je bojkotovalo Izrael. Tako je 2009. sa festivala u Izraelu povučen film „Yes men“, a već sledeće godine američki pevač Devendra Benhart i njegov irski kolega Tomi Sends otkazali su svoje nastupe. Iste godine je i Karlos Santana odustao od koncerta, dok je Eni Lenoks, izjavila da više neće nastupati u Izraelu. Zbog izraelske operacije u Gazi 2010. bendovi Gorillaz, Sound sistem, Leftfield, Faithless i Massive attack otkazali su nastupe. Zbog istog napada, Dastin Hofman i Meg Rajan bojkotovali su filmski festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari