Proslavljeni američki reditelj Stiven Spilberg izjavio je juče da se povlači s funkcije umetničkog savetnika Olimijskih igara koje će biti održane ovog leta u Pekingu, budući da je gotovo godinu dana uzalud pokušavao da podstakne vlasti u Pekingu da ulože napor kako bi bili okončani konflikti u nestabilnoj sudanskoj pokrajini Darfur.

Proslavljeni američki reditelj Stiven Spilberg izjavio je juče da se povlači s funkcije umetničkog savetnika Olimijskih igara koje će biti održane ovog leta u Pekingu, budući da je gotovo godinu dana uzalud pokušavao da podstakne vlasti u Pekingu da ulože napor kako bi bili okončani konflikti u nestabilnoj sudanskoj pokrajini Darfur. „Moja savest mi ne dozvoljava da nastavim da obavljam dosadašnje dužnosti“, navodi se u saopštenju koje je on poslao Olimpijskom komitetu i kineskoj ambasadi u Vašingtonu.
U tom dokumentu se ističe da uprkos činjenici da vlasti Sudana „snose najveću odgovornost za nasilje u Darfuru“, međunarodna zajednica i Kina bi trebalo da ulože više napora kako bi se „okončala patnja“ tamošnjeg stanovništva. „Budući da gaji ekonomske, vojne i diplomatske veze s Kartumom, Peking mora apelovati na zvaničnike Sudana da promene stanje u državi“, smatra Spilberg. Analitičari smatraju da takva odluka američkog reditelja predstavlja veliki udarac za administraciju kineskog predsednika Hu Đintaoa koja tvrdi da odnos Pekinga i Kartuma ne bi trebalo dovoditi u vezu sa Olimpijskim igrama. Pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč i slavne ličnosti javno su podržali Spilbergovu odluku.
Američka organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da se mora izvršiti pritisak na Peking kako bi poboljšao „zabrinjavajuće“ stanje u oblasti ljudskih prava i podstakao Kartum da izvede reforme u Darfuru. Slavna holivudska glumica i ambasador dobre volje UNICEF, Mia Farou koja je u više navrata apelovala na Spilberga da bojkotuje Olimpijske igre u Pekingu izrazila je zadovoljstvo zbog njegove izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari