Stiže još 40 tužbi za imovinu škole 1Foto: Una Miletić

Javno nadmetanje za prodaju Železničko-tehničke škole odloženo je za 60 dana, jer je javni izvršitelj prihvatio prigovor radnika Železnice koji su naveli da je uložen prigovor na poništaj svojine u katastru nepokretnosti.

Do ove krajnje neobične situacije je došlo jer je javni izvršitelj naložio prodaju imovine Železnica Srbije nakon što je grupa radnika dobila svoju bivšu firmu na sudu, zbog neisplaćenih dugova. Kao imovina Železnica Srbije navedena je i Železničko-tehnička škola u Beogradu.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Sonja Radojević Sekulić, kojoj je bilo dozvoljeno da uđe u kancelariju izvršitelja na javno nadmetanje za prodaju škole, kaže da je advokat poverilaca predložio da se zakaže novi termin za 61 dan, ali da javni izvršitelj to nije učinio.

– Ipak, izvršitelj je rekao da će zasebno rešenje o odlaganju sa pravom žalbe i rešenje o zakazivanju nove javne rasprave doneti u roku od 60 dana i dodao da se nadmetanje odlaže zato što postoji prigovor na takozvani poništaj svojine u katastru nepokretnosti – rekla je Sekulić i dodala da javno nadmetanje nije ni održano.

Ona dodaje da nikakvo rešenje nije doneto i da su predstavnici Železnice predložili da se odloži postupak do okončanja postupka poništaja svojine u katastru nepokretnosti, što je izvršitelj prihvatio.

Inače, ovo nije jedini slučaj potražnje od strane radnika, već se postupak vodi i za 40-ak drugih, rekao je javni izvršitelj Ratko Vidojković.

– Radim i na 15 drugih predmeta na kojima sprovodim izvršenje radi ostvarivanja potraživanja zaposlenih protiv Železnica Srbije, odnosno postoji još tridesetak drugih. Veći broj javnih izvršitelja sprovodi izvršenje radi ostvarenja prava, odnosno potraživanja zaposlenih protiv Železnica Srbije. Dakle, pored ovog predmeta za koji je zakazana prodaja postoji još 40-ak drugih izvršenja. Pored mog zaključka i drugi izvršitelji su na istoj nepokretnosti odredili sprovođenje izvršenja, kaže izvršitelj.

Predsednik đačkog parlamenta i učenik Železničke škole Vladimir Jovanović, koji je sa svojim profesorima pokušao juče da uđe u kancelariju izvršitelja, ali je u tome bio sprečen, kao i mediji i drugi predstavnici javnosti, kaže da je poruka koju vlast šalje mladima da odlaze iz zemlje, jer su škole na prodaju da bi se gradili tržni centri i hoteli.

– Đaci se pitaju da li je moguće da vlasti prodaju školu, da smo svi mi sa etiketom i da smo na rasprodaji. Da li su nama potrebni tržni centri i hoteli po Beogradu kada je stopa nezaposlenosti ogromna i sve manje ima stanovnika u državi? A koji oni nama daju motiv da ostanemo u zemlji kad se srednjoškolcima preti da će ih izbaciti iz škole, upitao je Jovanović.

 

 Zlatić: Zašto javnost nije mogla na licitaciju ‘]

Ivan Zlatić iz organizacije Krov nad glavom izjavio je juče da mora da postoji napismeno doneta odluka i obrazloženje zašto im je onemogućen pristup javnoj licitaciji.
– Izbacivanje javnosti na ulicu sa javnog nadmetanja bez ikakve odluke ili obrazloženja nije zakonski dozvoljeno. Zainteresovana javnosti mora da učestvuje u javnom nadmetanju, a ako joj se pristup onemogući mora napismeno da se donese odluka o tome i mora da se obrazloži zašto je učešće onemogućeno – kaže Zlatić.

 Mihajlović: Škola se ne može prodavati’]

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da Železničko-tehnička škola u Beogradu ne može da se proda i da je došlo do greške. Ona je poručila da se nada da će taj slučaj biti rešen. „Škola pripada Ministarstvu prosvete i koliko sam čula ministra prosvete, iz medija, došlo je do grešaka u knjigama i verujem da će to da se reši. Svakako da se škola kao škola ne može prodavati“, izjavila je Mihajlović.

          Biljić: Zgrada može da bude prodata’]

Advokat Vojin Biljić na pitanje da li je moguće prodati školu s obzirom da je u pitanju javno dobro, kaže da može. „Oni prodaju samo zgradu koja je u vlasništvu Železnice Srbije. Nemoguće je prodati školu, ali je moguće prodati zgradu koja je u katastru upisana kao vlasništvo Železnice“, smatra advokat Biljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari