Nakon pretnji dosadašnjeg izvođača radova na izgradnji i rekonstrukciji subotičkog pozorišta, preduzeća Yumol, da će napustiti gradilište i povući svu mehanizaciju, stižu najave o novim inicijativama da se gradnja teatra nastavi.

Yumol je najavio povlačenje zbog nedostatka novca i neplaćenih dugova, ali iz Fonda za kapitalna ulaganja stiže obećanje da će obezbediti 150 miliona dinara za nastavak radova na pozorištu. No, kako se saznaje nakon sastanka direktora Fonda Nebojše Malenkovića, gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i direktorke pozorišta Ljubice Ristovski, radovi se nastavljaju, ali sa izmenjenim projektom.

Bivši odgovorni za rušenje pozorišta i pristupanje dogradnji teatra malo su se zaigrali pa isprojektovali jedan sprat više, koji se, po mnogim (kasnijim) stručnim ocenama, urbanistički ne uklapa u centar grada, a po mišljenju onih koji sada treba da obezbede novac, ni finansijski. Tako je odlučeno da će se jedan od već konstrukcijski postavljenih etaža skinuti, za šta je već urađen novi projekat. Predlog tog novog idejnog rešenja uskoro bi trebalo da se nađe i na javnoj diskusiji. Uzgred, treba podsetiti da je javna prezentacija prvog projekta prošla uprkos protivljenju većine građana da se zgrada pozorišta, inače spomenik kulture, uopšte ruši.

A kada nakon građana novi projekat usvoji Skupština grada, krenuće se sa nastavkom radova, a to se može očekivati odmah početkom građevinske sezone. Preprojektovana zgrada imaće površinu od 10.000 kvadratnih metara, umesto prvoplaniranih 16, što će automatski smanjiti prostor za treću salu, te će se dobiti dve umesto planiranih tri. Uz dve sale pozorište će imati i komercijalni prostor, a spoljašnost zgrade bića urađena u stilu neoklasicizma.

Šest godina čekanja

Ovo je šesta godina kako se radi na rekonstrukciji i izgradnji preambiciozno zamišljene zgrade subotičkog pozorišta, od čega je više od polovine tog vremena proteklo u pauzama i čekanju na investicije. Ukupna vrednost prvobitno zamišljene zgrade iznosila je nešto preko 20 miliona evra, a novi projekat se nudi upravo zbog smanjenja troškova i prilagođavanja tog megalomanski zamišljenog poduhvata realnim mogućnostima i potrebama grada. Međutim, do sada niko još nije izašao sa računicom koliko će koštati rušenje novoizgrađenog suvišnog sprata, koliko je već potrošeno na njegovu izgradnju, i koliko košta izrada novog projekta. Pogotovo niko ne pominje da li će se zatražiti odgovornost onih koji su odlučivali o rušenju i megalomanskom projektu izgradnje pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari