Stiže novo naoblačenje: Kakvo nas vreme očekuje narednih dana? 1Foto: Čedomir Vučinić/Danas

Naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koje je zahvatilo Bačku, Srem, zapadnu i jugozapadni Srbiju, kao i područje Šumadije, tokom jutra premeštaće se dalje na istok, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

U Srbiji se danas očekuju nešto prijatnije temperature, a upozorenje RHMZ o vremenskim nepogodama na području Srbije i dalje je na snazi.

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22. jula) očekuje jaka grmljavinska aktivnost.Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu : krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s) i izolovano i orkanske udare vetra (> 28 m/s), piše na sajtu RHMZ.

Kako se dodaje, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

U petak i subotu, 21. i 22. jula, u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, 23. jula, početkom sledeće sedmice će novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviti temperature oko 40 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari