Atomska banja Gornja Trepča nedavno je, rešenjem Privrednog suda u Čačku, postala Specijalna bolnica za rehabilitaciju, a proteklih godina ovo mesto sve više posećuju i stranci.

Posle potpisivanja ugovora sa ruskim turoperatorom o dolasku turista iz Rusije, dve gošće su u sopstvenoj režiji već stigle u Gornju Trepču, a prvi put boravi i gost iz Libije. Najavljeni su turisti iz Hrvatske, a ozbiljni pregovori se vode sa italijanskim i engleskim turoperatorima.

Ruskinje Larisa Kotova i Elena Konovalova, profesorke Novog univerziteta u Moskvi, koje imaju zdravstvenih problema sa kičmom i leđima, posle nekoliko dana boravka u Trepči osetile su blagodeti banjske vode i terapije.

– Prijatelji su pre dva meseca na putu iz Crne Gore slučajno svratili u banju i bili oduševljeni. Pošto su nam preneli svoje utiske, odlučile smo da dođemo u Srbiju. Došle smo na dve nedelje, ali ćemo verovatno opet doći u banju – kaže Kotova.

Libijac Ali Abu Sada, inženjer u Direkciji za puteve te zemlje, za ovo mesto je čuo od poslovnih partnera iz Čačka.

– Imam diskus herniju i dešavalo se da ne mogu da hodam. Posle samo nekoliko dana ovde osećam se zaista dobro. Svi su veoma pažljivi i ljubazni prema gostu – kaže on.

Generalni direktor Atomske banje Zoran Kaplanović kaže da je registracija specijalne bolnice za rehabilitaciju još jedna potvrda kvaliteta lečilišta.

– Kada završimo pregovore sa Ministarstvom zdravlja i Fondom zdravlja Republike Srbije, omogućićemo našim gostima da borave u banji na osnovu lekarskog uputa – najavio je on.

Prema njegovim rečima, Atomska banja Gornja Trepča, odnosno lekovitost njena dva izvora poznata je već dugo i van granica Srbije.

– I ove godine radićemo na poboljšanju kvaliteta usluga, profesionalizmu i prijateljskom odnosu, pre svega. Banja zaslužuje da njeni gosti, pored rehabilitacije imaju mogućnost da rehabilituju svoju dušu. Razmišljamo i o povećanju kapaciteta – rekao je Kaplanović.

Direktorka Specijalne bolnice Lidija Obradović-Bursać naglašava da je od izuzetnog značaja to što je Atomska banja dobila Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju, prvenstveno zbog povezivanja sa drugim institucijama, ali i zbog samih pacijenata.

Prošle je godine u Gornjoj Trepči boravilo oko 11.500 gostiju, što je 18 odsto više nego prethodne godine, a od tog broja oko 1.200 ih je bilo iz drugih zemalja, najviše iz Skandinavije, kao i sa Novog Zelanda, Australije, Kanade i Amerike.

Potpisan je ugovor o organizovanom boravku pacijenata sa nadležnima u Distriktu Brčko, i sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze iz Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari