Izgradnja cevovoda od vodozahvata Sušičko vrelo, koje se nalazi na teritoriji opštine Čajetina, a koje će poslužiti za snabdevanje ispravnom vodom za piće oko 60.000 Užičana, počela je juče. To je saopštio Gradski štab za vanredne situacije i podsetio da su na tom poslu angažovani pripadnici i mehanizacija Vojske Srbije i užičko preduzeće Jedinstvo.

Ministar odbrane Nebojša Rodić, koji je u subotu zajedno sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem posetio Užice i saopštio da će Užičani dobiti ispravnu vodu za piće sa tog izvorišta do 25. januara, nakon postavljanja cevovoda od Sušičkog vrela, u ataru zlatiborskog sela Tripkova, do postrojenja u staroj stanici u užičkom selu Stapari. On je objasnio da će nakon toga biti potrebno vreme da se pročisti oko 300 kilometara gradskog cevovoda. Procenivši da će radovi koštati od 500.000 do 850.000 evra, Rodić je naveo da će poslove koji su joj povereni, poput pripreme terena i ostalih, Vojska Srbije obaviti besplatno.

Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je JKP Vodovod počelo da prerađuje vodu i sa alternativnih izvora u Turici.

– Kada analize budu pokazale da u vodi na postrojenju nema algi, započeće proces ispiranja vodovodne mreže, kako bi se što pre stvorili uslovi za normalizaciju snabdevanja pijaćom vodom – navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da je mesnim zajednicama naloženo da organizuju dežurstvo i obezbede dežurne telefone kako bi se omogućila pomoć u snabdevanju vodom za starije i bolesne građane.

Taj štab je konstatovao da se „snabdevanje građana pijaćom vodom iz pokretnih i stacionarnih cisterni odvija po planu, uz male teškoće do kojih dolazi zbog potrebe da se dopuna cisterni vrši više puta u toku dana“, te da je obezbeđen dovoljan broj pokretnih i stacionarnih cisterni.

Uz ocenu da se kontinuirano sprovodi kontrola fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara u vodi iz gradske mreže, Zavod za javno zdravlje Užice ponovio je tvrdnju da je voda bezbedna za održavanje lične higijene i savetovao građane da ispuštaju vodu iz vodovodnih cevi, da skinu i očiste mrežice sa slavina u svojim domaćinstvima kako bi se cevi ispirale.

Analiza

– Zavod za javno zdravlje Užice je započeo da ispituje vodu sa Sušičkih vrela na fizičko-hemijske i mikrobiološke parametre, dok će se analize na kontrolu radioaktivnosti sprovesti u Institutu za medicinu rada „Dr Dragomir Karajović“ u Beogradu, a deo analiza obaviće se u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ – saopštio je taj Zavod.

Sumnjiva voda otkazala operacije u užičkoj bolnici

Zbog sumnje da je nesipravna voda iz slavina u Opštoj bolnici Užice, u toj ustanovi od juče su privremeno obustavljene sve operacije pacijanata.

To je za Danas potvrdila dr Jelena Raković Radivojević, direktorka te bolnice, objasnivši da je Ministarstvo zdravlja naložilo da se pacijenti kojima su potrebne hitne operacije upučuju u zdravstvene centre Čačak i Kraljevo.

– U operacionom bloku, pre početka operacije, primećeno je da iz slavina izlazi mutna voda i zbog toga je prekinut redovan operacioni program. O tome je obavešten Zavod za javno zdravlje Užice, koji je uzorkovao vodu, tako da rezultate hemijske analize očekukemo do kraja dana, rezultate mikrobiološke ispravnosti za dva dana, a nakon sedam dana dobićemo i zvanične rezultate – rekla je za Danas direktorka bolnice i istakla da će privremeni prekid operacionog programa trajati dok užički Zavod ne potvrdi da je voda u toj ustanovi hemijski i mikrobiološki ispravna.

U užičkom Vodovodu kažu da oni nisu dobili pritužbe iz bolnice i procenjuju da je mutnoća vode najverovatnije posledica radova koji su počeli na izgradnji cevovoda od Sušičkih vrela do Stapara, u okolini grada, ali da će hitno reagovati kako bi se utvrdio uzrok mutnoće vode.

Opšta bolnica Užice, kao i većina ustanova i građana, od 26.decembra snabdeva se vodom iz cisterni, jer je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće i pripremu hrane, pošto je utvrđeno da je zagađena algama – cijanobakterijama iz vodoakumulacije Vrutci.

Mihajlović: Za alge u vodi kriva i hidroelektrana

Beograd – Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je juče da je mala hidroelektrana na Đetinji u vlasništvu firme „Didži tehnolodži“ doprinela zagađenju vode u Užicu. Ona je na konferenciji za novinare kazala da je zagađenje pre svega nastalo zbog nelegalno izgrađenih objekata, a dodatni faktor je mala hidrodelektrana koja je za sedam metara smanjila nivo vode u akumulaciji Vrutci. Mihajlovićeva je ukazala da je kompanija „Didži tehnolodži“ dobila vodnu dozvolu od Republičke direkcije za vode uprkos negativnom mišljenju preduzeća Srbijavode, i da će to istražiti Antikorupcijski tim Ministarstva energetike. Ona je kazala da je vlasnik 10 odsto kompanije „Didži tehnolodži“ predsednik Saveta za energetiku Demokratske stranke Aleksandar Ćirilović, 20 odsto ima Slobodan Jovanović, 20 odsto Žarko Zečević, a 50 odsto kompanija MLH iz Beograda u vlasništvu jednog državljanina SAD.

„Hidroelektrana ima status povlašćenog proizvođača električne energije koju je izdalo Ministarstvo energetike na osnovu upotrebne dozvole koja je još na snazi, iako nema vodnu dozvolu. Ne može Opština Užice da im daje upotrebnu dozvolu ako su izgubili vodnu dozvolu, kazala je Mihajlovićeva i dodala da se to dešavalo 2007. i 2010. godine, za mandata prethodne vlade. Beta

Slučaj Zrenjanin

Zrenjanin – U Zrenjaninu je još od 2004. zabranjena upotreba vode iz vodovoda za piće, dok se u Užicu za nekoliko dana angažovao državni vrh da reši sličan problem, rekao je juče šef odborničke grupe Demokratske stranke u Zrenjaninu Goran Kaurić. Kaurić je na konferenciji za novinare rekao da je problem prekomerne koncentracije arsena u vodi u Zrenjaninu gorući problem i pitao ko ometa da se problem reši. Demokratska stranka će nastaviti da se zalaže za izgradnju fabrike vode jer je to u interesu Zrenjaninaca koji svakodnevno kupuju flaširanu vodu, rekao je Kaurić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari