Bio je poslednji dan letnjeg prelaznog roka kada je u Novi Pazar stigao jedan od najboljih prvoligaških fudbalera sredine terena Vasilije Prodanović. Nekoliko dana pre njega na isti potez odlučio se dobar deo igrača koji slove za bolje u ovoj zemlji na svojim pozicijama.

Posle utakmica sa Kolubarom i Radničkim iz Sombora više niko i ne sumnja da je stvoren jedan dobar tim, najbolji koji je Novi Pazar imao u poslednjoj deceniji. Na tim mečevima nedostajala je samo idealna spona između odbrane i napada. Nedostajao je samo fudbaler jedinstvenog fudbalskog instinkta. Retkost je u modernom fudbalu u jednoj ličnosti imati nekoga koje u stanju da u više od 50 odsto slučajeva oduzme protivniku loptu bez prekršaja, a zatim odmah odigra preciznu dubinsku loptu. To je osobenost po kojoj je prepoznatljiv 25- godišnji Beograđanin Vasilije Prodanović. Neprocenjivo blago za svaki tim je kad je zadnji vezni fudbaler istovremeno i kreator igre. Nažalost, zbog povrede na četvrtoj utakmici u dresu Novog Pazara, jedan od glavnih kandidata za dva mesta koja vode u Super ligu, biće lišen njegovih usluga najverovatnije do kraja jesenjeg dela prvenstva. Odrastao je u beogradskom naselju Cerak, prvi susedi su mu bili, i danas su, jedan od najperspektivnijih srpskih košarkaša Nemanja Aleksandrov i napadač Partizana Ivica Ilijev. Povezuje ih i to što su za vrlo kratko vreme promenili mnogo klubova. Lista Prodanovićevih timova nije tako zvučna, bar za sada. U narednim redovima, između ostalog, upoznaćemo se kako je izgledao njegov dosadašnji fudbalski put od Crvene zvezde do Novog Pazara.

Početkom oktobra Novi Pazar je dočekao Mladi radnik. Posle jednog na prvi pogled bezazlenog sudara na sredini terena sa protivničkim fudbalerom izneti ste sa terena. Šta se u stvari dogodilo?

– Bio je to najobičniji duel. Suparnik nije imao nameru da me povredi. U trenutku kada je došlo do sudara nisam verovao da ću na duži vremenski period biti odvojen od terena. Stvarno bizarna, da ne kažem smešna povreda. Protivnički fudbaler nagazio me je u žaru borbe i došlo je do preloma stopala. Odmah posle utakmice stavljen je gips koji sam u utorak skinuo u Beogradu. U našem glavnom gradu imaću terapije. Doktori kažu da oporavak dobro teče, ali da je ovo takva vrsta povrede koja traži duže mirovanje. Nagao povratak na teren mogao bi da dovede do novog naprsnuća. Ipak, očekujem da se što pre vratim na teren.

Povreda je došla u najnezgodnijem trenutku?

– Nikada nije dobar trenutak kada se povredite. Osim što je rezultatski loše prošao debi sa Proleterom sve ostalo je bilo više nego dobro. Pobedili smo Teleoptik i Big bul, odlično odigrali kup utakmicu u Subotici. Tada je i krenuo ovaj pobedonosni niz. Slede utakmice na kojima će Novi Pazar tek pokazati svoju pravu snagu. Ovo je vrlo ujednačena liga. Međutim, bez lažne skromnosti mislim da imamo najkvalitetniji tim. Naravno, to ne znači da ćemo se prošetati ovim takmičenjem. Daleko od toga. Presudiće osim kvaliteta želja i motiv. Mi to imamo. Najbitnije je da do kraja polusezone ostanemo u vrhu. Po onome kako ekipa trenutno igra to bi trebalo da bude ostvarivo, a onda na proleće idemo ka cilju. Imam i želju i obavezu da se odužim rukovodstvu i vernim navijačima za ogromno poverenje i poštovanje koje su mi ukazali.

I sami ste bili zatečeni dolaskom u Novi Pazar u sam smiraj prelaznog roka?

– Da budem iskren u tom trenutku moji planovi su bili vezani za drugi klub. Bio sam vrlo blizu dogovora sa Partizanom. Da Smiljanić nije potpisao za crno-bele danas bi bio deo ekipe koja igra Ligu šampiona. Kako je u poslednjem trenutku došlo do dogovora Smiljanića i Partizana od tog posla ništa nije moglo da bude. Tada nisam znao da Partizan i Novi Pazar imaju višedecenijske dobre odnose. Poslednjeg dana prelaznog roka pozvao me je koordinator za sportska pitanja crno-belih Albert Nađ i saopštio mi da je Novi Pazar zainteresovan za moje usluge. Dogovor smo postigli za nekoliko minuta. Naravno, iz sportske štampe sam već bio obavešten o ambicijama i igračkom kadru s kojim je moj sadašnji klub ušao u prvenstvo.

Da krenemo u laganu šetnju kroz vašu karijeru. Početak je vezan za Crvenu zvezdu?

– Bila je to generacija klinaca koja je prva fudbalska iskustva sticala u Jedinstvu iz Uba. Bili smo najmlađi tim u tadašnjoj Drugoj ligi. Igrao sam u ekipi sa Bastom, Jankovićem, Lukovićem, Mrđom, Ignjatijevićem, Tutorićem. Vodio nas je Nebojša Maksimović. U svežem sećanju mi je i utakmica koju je tada Jedinstvo sa svim ovim fudbalerima igralo u Novom Pazaru. Izgubili smo 3:1, ali bio je to sjajan meč. Tadašnji trener Crvene zvezde Slavoljub Muslin često nam je između dve prvenstvene utakmice pružao šansu u prijateljskim mečevima.

Neki od nabrojanih fudbalera uskoro su zaigrali u prvom timu Crvene zvezde. Vaš put je bio drugačiji?

– Nas nekoliko iz te generacije pristupilo je Čukaričkom. Na Banovom brdu sam zatekao, između ostalih, Aleksandra Kolarova, Envera Alivodića, Miloša Ninkovića. Kad sam kod Ninkovića, moram da kažem da u dosadašnjoj karijeri nisam u istom timu igrao sa boljim fudbalerom nego što je on. Otišao je direktno iz ,“Čuke? u Dinamo iz Kijeva, a mogao je i u Real. Održao se u tom klubu, stigao i do reprezentacije. Nešto drugačiji, ali isto tako uspešan bio je put Kolarova. Moja sledeća stanica bila je Zemun, koji je u tom trenutku predvodio Nenad Milijaš.

Utisak je da je Vaš potez karijere bio odlazak u Bežaniju. Tamo postajete igrač oko kog se vrti igra tima, u Bežaniji Vas primećuju bitni fudbalski emisari?

– Prihvatili su me kao svoje dete. Osećam da su mi vrata tog kluba uvek otvorena. Bio sam igrač Bežanije pre tri godine, ali i početkom ove po povratku iz Poljske. Već iza sebe imam mnogo utakmica tako da je teško i setiti se nekih, ali jednu ću uvek pamtiti. Igrala je Bežanija ovde u Novom Pazaru. Već u prvom poluvremenu zbog isključenja ostali smo sa desetoricom fudbalera na terenu. I pored toga uspeli smo da dobijemo utakmicu rezultatom 2:1. Ne verujem, to mogu potvrditi navijači Novog Pazara koji su bili na toj utakmici, da je jedan tim pobrao toliko aplauza ove publike, kao tada Bežanija. Bilo je jasno da ovdašnji gledalac voli i poznaje fudbal. Na meni je da se po povratku na teren još jedanput izborim za naklonost takvih navijača.

Sjajne igre u Bežaniji otvaraju Vam vrata najjače srpske i poljske lige?

– Imao sam odličnu sezonu u Jagodini. Igrao sam na skoro svim utakmicama. Osetio draž duela sa našim najboljim klubovima. Bila je to najlepša preporuka za Poljsku. Stadion mog kluba Polonije iz Bitoma na svakom susretu bio je ispunjen do poslednjeg mesta. Nažalost glavni sponzor kluba, vlasnik nekoliko rudnika, napustio je iznenada klub. U takvoj situaciji najnormalnije je da dođe do raskida najjačih ugovora i do prekida saradnja sa strancima.

Pre dolaska u Novi Pazar na indirektan način dolazili ste u kontakt sa ovim gradom. Ne samo da ste igrali na Gradskom stadionu, već su vam klupski drugovi bili i neki bivši fudbaleri Novog Pazara?

– Ime Envera Alivodića je neizbežno. Bili smo deo sjajnog tima Čukaričkog. I danas smo u prijateljskim odnosima. Pre početka ove sezone imali smo istog kondicionog trenera. Naravno, od njega sam čuo sve što me je zanimalo o Novom Pazaru. Dok sam igrao u Jagodini dobro sam upoznao i Irfana Vusljanina. Zanimljivo je i to da je Novi Pazar već treći klub u kojem sam zajedno sa Danilom Pustinjakovićem. Još interesantnije je da sam sa njim i u Čukaričkom, kao i u Jagodini i Novom Pazaru uvek bio cimer.

Posle ove priče zvuči neverovatno da vam je ovo prva saradnja sa trenerom Jovicom Škorom.

– Razumem šalu. Velike su njegove zasluge za naše dobre igre u poslednje vreme. Ovakav tim i može da predvodi samo jedan tako iskusan trener. U pravom trenutku je došao i preuzeo ekipu.

Navijači željno iščekuju da se vratite u tim?

– U ovom trenutku meni je najteže. Već su mi dosadile ove štake. Navijači su ti koji mi daju ogromnu snagu. U poslednje vreme često smo se susretali na ulicama grada. Skoro da nema čoveka koji ne priđe i upita: „Kako si Prodane?, „Kad ćeš ponovo na teren?“ Nadam se da će se to dogoditi onda kada mom timu budem najpotrebniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari