– Već u oktobru studenti odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice koje u Bujanovcu postoji od 2011. godine imaće bolje uslove za pohađanje nastave, jer će u novosagrađenom objektu fakulteta biti šest slušaonica sa osamdesetak mesta, amfiteatar, kao i prateće prostorije koje podrazumevaju funkcionisanje jedne ovakve visokoškolske ustanove, na kojoj znanje stiče oko 350 studenata, Srba, Albanaca i Roma sa juga Srbije. Ukupna površina novog objekta je 2.300 kvadratnih metara.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske obezbedile su oko 800.000 evra za izgradnju zgrade, a u planu je da opština Bujanovac i Vlada Srbije preko Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu podrže projekat sa oko 280.000 evra, što govori o partnerskom odnosu u realizaciji izgradnje. Zvaničnici delegacije Evropske unije u Srbiji Holger Šreder i Ričard Maša obišli su gradilište zajedno sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem, predsednikom Koordinacionog tela dr Zoranom Stankovićem i dekanom fakulteta profesorom dr Nenadom Vunjakom.

– Veoma mi je drago da je izgradnja pri kraju, jer ovo je najveće ulaganje Evropske unije u oblasti obrazovanja na jugu Srbije. Prema informacijama koje sam dobio na terenu, studenti bi trebalo da počnu da pohađaju nastavu u ovom objektu u skladu sa rokovima predviđenim planom i programom, ocenio je Šreder.

Predstavnici EU posetili su i Preševo, gde su se sastali sa predstavnicima opštine i obišli prihvatne centre za migrante u Preševu i Miratovcu.

Najavljeno je da će Prihvatnom centru u Preševu, kao i prihvatnom kampu u Miratovcu u neposrednoj blizini granice sa Makedonijom odakle dolaze migranti u narednih nekoliko nedelja biti isporučeni kreveti, dušeci, ćebad, jastuci, posteljina, mobilni toaleti, kontejneri za odlaganje plastične ambalaže i tankovi za vodu, kao deo pomoći Srbiji u rešavanju izbegličke krize na području juga Srbije koja traje skoro godinu dana.

Projekte koji doprinose održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Progres podržaće sa blizu 25 miliona evra u više opština. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnu sredinu za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari